Google juhlistaa 10-vuotiasta Chromea jättipäivityksellä: uutta ilmettä ja muita uudistuksia

Google Chromen ensimmäinen versio julkaistiin kymmenen vuotta sitten. Juhlan kunniaksi suosikkiselain saa mittavan päivityksen, joka sisältää muun muassa uudistetun ilmeen ja paljon muuta. Chrome 69:n uudistuksia esittelee 9to5Google.

Google Material Theme

Google päivittää Chrome 69:n myötä selaimensa ilmettä nykyaikaisempaan suuntaan. Käytännössä Google Material Theme -teemaiset uudistukset näkyvät terävien kulmien pyöristämisessä niin mobiili- kuin tietokoneselaimellakin. Esimerkiksi hakukenttä, siitä avautuvat URL-osoitelistaukset ja osa valikoista ovat jatkossa pyöreäkulmaisempia, millä pyritään ennen kaikkea modernimpaan ulkoasuun, mutta myös parempaan käytettävyyteen esimerkiksi useita välilehtiä samanaikaisesti käytettäessä.

Mobiilipuolella iOS-käyttäjät pääsevät halutessaan kokeilemaan kätevää näytön alalaidassa näkyvää osoitekenttää. Sama testi aloitetaan myös Androidilla lähitulevaisuudessa.

Uudistettu Omnibox-osoitekenttä

Chrome erottui alkuaikoineen edukseen olemalla ensimmäisiä selaimia, joissa hakukenttä sisälsi sekä Google-haun että URL-osoitekentän. Nyt hakua päivitetään älykkäämpään suuntaan siten, että osoite-ehdotusten lisäksi se osaa näyttää vastaisuudessa myös esimerkiksi sään, urheilutuloksen tai muun yksinkertaisen hakutuloksen ilman tarvetta suorittaa hakua loppuun asti.

Osoitekenttä myös ilmoittaa jatkossa, mikäli haettava sivu on jo auki toisella välilehdellä tarjoten samalla pikaisen vaihtoehdon hypätä halutulle välilehdelle yhdellä kosketuksella. Tulevaisuudessa samalla kentällä voi lisäksi hakea Drive-pilvipalveluun tallennettuja tiedostoja Internet-sisällön lisäksi.

Password Manager

Versio 69:n myötä Chrome saa myös oman salasanapalvelunsa. Sen avulla käyttäjät voivat luoda uusia salasanoja, tarkastella selaimen tallentamia salasanoja tai tarkistaa omia maksutietojaan, joita Chromea käyttäessään on tallentanut. Palvelun löytää omaa profiilikuvakettaan klikkaamalla ruudun oikeasta yläkulmasta. Saman valikon alla on muitakin uusia valintoja, kun muun muassa kaikki välilehdet sulkeva valinta ja tilienhallinta-osio on siirretty kätevämmin saataville.

Kustomointimahdollisuuksia

Uusi välilehti -valinta on tähän asti avannut uuden välilehden, jossa on Googlen hakukenttä valkoisella pohjalla. Chrome 69 tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden koristaa tausta haluamallaan valokuvalla tai Googlen itsensä luomilla varta vasten suunnitelluilla taustakuvilla. Lisäksi vastaisuudessa myös hakukentän alapuolella mobiiliversiossa näkyviä sivustoja voi nyt muokata mielensä mukaan. Näin esimerkiksi suosikkisivustonsa saa helposti saataville uuden välilehden yhteyteen.

Google Chromen versio 69 on nyt saatavilla sekä tietokoneille että Androidille ja iOS:lle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja