Google-haku paljastaa nyt, mihin hakutuloksiin voi luottaa – näin se toimii

Google osoittaa valeuutiset nyt myös hakutulostensa joukosta.

Hakujätti Google pyrkii estämään valeuutisten leviämisen uudella työkalulla, joka nostaa hakutuloksien joukkoon tiedon lähteistä, jotka ovat käyneet läpi faktantarkistuksen. Yhtiö ei itse fyysisesti tee faktantarkistusta, vaan se toimii algoritmien avulla.

Google esitteli faktantarkistusominaisuuden jo viime lokakuussa Google News -palvelussa, mutta nyt samainen ominaisuus on tullut Google-hakuun.

Toiminto ei vaikuta hakutulosten järjestykseen, vaan liittää niiden oheen tiedon, mikäli lähde on käynyt läpi faktantarkistuksen, kenen toimesta sekä millaiset tulokset se on saanut.

Faktantarkistuksen voi huomata jo nyt tiettyjen hakusanojen kohdalla. Hakutuloksiin ilmestyy uudet merkinnät, jotka kertovat lyhyesti, kuka tarkistuksen on tehnyt ja minkä arvion se on sivustosta antanut.

Mikäli lähde on saanut eriävät tulokset esimerkiksi kahden eri faktantarkistuksen jälkeen, esittelee Google ne hakutuloksissaan rinnakkain. Käyttäjälle tämä näkymä saattaa tuntua sekavalta, mutta tarkoituksena onkin herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan lukemansa todenperäisyyttä.

Teknologiajäteistä Googlen lisäksi myös esimerkiksi Facebook on ryhtynyt toimiin pysäyttääkseen valeuutisten leviämisen palvelussaan. Facebook on muun muassa tehnyt valeuutisten ilmiantamisen helpommaksi.

Lähde: BBC

***

7:04

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja