George Floydin tapaus järkytti suomalaisen poliisin Daniel Kalejaiyen – ei koe kohdanneensa rasismia Suomessa "Pari kertaa on neekeriksi huudeltu"

Poliisin käsiin kuolleen George Floydin veli:"Kysyn teiltä: Onko tuo mustan miehen arvo, 20 dollaria?" 1:31
Poliisin käsiin kuolleen George Floydin veljen tunteellinen puheenvuoro: "Onko tuo mustan miehen arvo, 20 dollaria?"

Suomalainen poliisi Daniel Kalejaiye, 23, kertoo järkyttyneensä nähdessään videon George Floydin kuolemasta ja ihmettelevänsä poliisin toimia Yhdysvalloissa. Suomessa hän ei koe kohdanneensa vastaavanlaista rasismia tai ennakkoluuloja.

Joensuusta kotoisin oleva Kalejaiye kuvailee amerikkalaisen George Floydin kuolemaan johtanutta tilannetta ja siitä sosiaalisessa mediassa levinnyttä videota järkyttäväksi.

– Jos ihan rehellisiä ollaan, niin mikään video ei ole ahdistanut minua yhtä paljon. Ihan sama, olisiko siinä ollut valkoinen mies polven alla ja joku muu kurkun päällä, ensimmäisellä katselukerralla ihonväri ja poliisiasiat eivät edes tulleet mieleeni.

Hän kertoo olleensa täysin ymmällään poliisin toiminnasta tilanteessa.

– Eikö kellekään poliiseista tullut edes mieleen, että mies ei ehkä oikeasti saa henkeä?

Suuri halu auttaa ihmisiä

Kalejaiye kertoo miettineensä uraa poliisina ensimmäisen kerran jo 15-vuotiaana. 

– Suuri syy miksi halusin poliisiksi oli ihmisten ja erityisesti nuorten auttaminen, vaikka se tyypilliseltä vastaukselta kuulostaakin, hän naurahtaa. 

George Floydin tapaus on herättänyt paljon keskustelua tummaihoisten eriarvoisesta kohtelusta ja syrjinnästä paitsi Yhdysvalloissa, myös ympäri maailmaa.

Suomalaisena Kalejaiye ei kuitenkaan omakohtaisesti koe ihonvärin vaikuttaneen hänen mahdollisuuksiinsa edetä elämässä ja saavuttaa unelmansa.

– Kaikki koulut, mitä olen käynyt, olen ollut ainut tummaihoinen mukana porukassa. Olen aina kokenut olevani samanlainen kuin muut, enkä tietääkseni ole jäänyt mistään ulkopuolelle.

"Pari kertaa on neekeriksi huudeltu"

Kalejaiye kertoo kohdanneensa suoraa rasismia vain muutamassa yksittäistapauksessa.

– Pari kertaa on neekeriksi huudeltu, ja kyllähän on enemmänkin saatettu huudella, mutta en ainakaan ole kuullut.

Kalejaiyen mukaan hän on työssään tuntenut painetta ainoastaan liikkuessaan poliisin virkavaatteet päällä, mutta silloinkaan kyse ei ole ollut vain valkoihoisten katseista vaan kenen tahansa kansalaisen tuijotuksesta. Työssään hän kokee ihonvärinsä olevan jopa eduksi hänelle.

– Jos ihonvärini on vaikuttanut tehtäviin, niin se on toiminut vain "jäänmurtajana" ja tilanteen jännitteen laukaisijana, hän kommentoi.

Vaikka Kalejaiye ei itse koe kärsineensä rasismista tai ennakkoluuloista, hän kuitenkin painottaa, että erilaisuus saattaa vaikuttaa joissain tilanteissa.

– En sano, ettei esimerkiksi sukunimeni olisi vaikuttanut mihinkään. Sitä on ehkä säikähdetty ensin ja monet ovat saattaneet miettiä, puhunko suomea. Mutta tavatessa ne ennakkoluulot ovat kaikonneet.

Väkivaltaiset protestit turhauttavat

George Floydin tapaus on nostanut valtavat mielenosoitukset ympäri Yhdysvaltoja ja myös muualla maailmassa. Protestit ovat sujuneet pääosin rauhallisesti, mutta väkivaltaisuuksilta eikä poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoilta ole vältytty.

– Ymmärrän, että ihmiset ovat turhautuneita tilanteesta. Kun ei enää jaksa puhua, niin sitten pitää ruveta rikkomaan paikkoja.

Vaikka Kalejaiye ymmärtää amerikkalaisten mielenosoittajien käytöstä, hän tuomitsee väkivaltaisuudet täysin.

– Kun poliisiresursseja viedään mellakoiksi yltyneiden mielenosoitusten keskelle, se on pois jonkun toisen turvallisuudesta muualla ja se on turhauttavaa.

Iloinen suomalaisten tuesta

Black Lives Matter -liike ja rasismin vastaiset protestit ovat saaneet tuulta alleen myös Suomessa.

Kalejaiye kertoo olevansa iloinen, että Suomessakin ihmiset ovat halunneet osoittaa tukevansa tasa-arvoa, mutta toisaalta kertoo olleensa myös yllättynyt.

– Olen samaan aikaan todella otettu, että tällaisia mielenosoituksia on järjestetty, mutta samalla hieman hämilläni, sillä en itse ole juurikaan kohdannut rasismia.

Töppäysvideot kasvattavat luottamusta

Kalejaiye uskoo Suomen poliisin luotettavuuden salaisuuden perustuvan molemminpuoliseen kunnioitukseen poliisin ja kansalaisten välillä ja kaiken lähtevän poliisien laadukkaasta koulutuksesta.

– Suomen poliisin toiminta on avointa ja pidempi koulutus tekee siitä myös lainmukaista. Luottamus kasvaa myös poliisin lainkuuliaisuudesta.

Kalejaiyen mielestä juuri tämä on suurin ero Suomen ja Yhdysvaltain poliisin välillä.

– Yhdysvaltain poliisin töppäykset kasvattavat omalla tavallaan poliisin luottamusta täällä Suomessa. Videoiden tullessa julki polarisaatio kasvaa entisestään, kun suomalaisista moni ajattelee, ettei Suomessa tuo olisi mahdollista.

Yhdysvaltoihin mallia Suomesta?

Yhdysvaltain poliisi voisi Kalejaiyen mielestä ottaa mallia Suomesta esimerkiksi poliisien koulutuksessa, vaikka huomauttaakin maiden poliisin toiminnan lähtökohtien olevan erilaiset esimerkiksi aseiden suuren määrän vuoksi.

– Koulutus Yhdysvalloissa on hämmentävän lyhyt, joissain paikoissa se lasketaan pelkästään kuukausissa.

Kalejaiyen mielestä Yhdysvaltain poliisien koulutuksessa tulisi Suomen tavoin painottaa enemmän lakiopintoja.

– Myös psykologiset testit ammattiin sopivuudesta olisivat varmasti hyvä lisä, hän arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat