Mainos

"Gaddafin joukot ovat pelokkaita rottia" - kapinallisilla tänään voitokas päivä

Libyan kapinalliset etenivät tänään kohti länttä ja ottivat haltuunsa alueita, joilta hallituksen joukot olivat vetäytyneet.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kapinalliset valtasivat Ras Lanufin kaupungin. Se on tärkeä öljysatama Aidabijan ja Misratan kaupunkien välissä pääkaupungin Tripolin itäpuolella.

Muammar Gaddafin joukkojen uskotaan nyt vetäytyvän kohti Sirteä, joka on Gaddafin kotikaupunki. Sirten arvellaan olevan myös kapinallisten seuraava kohde.

Kapinalliset ovat saaneet merkittäviä voittoja hallituksen joukoista kansainvälisen liittoutuman aloitettua ilmaiskut Libyaan. Itä-Libyan tärkeimmät öljysatamakaupungit ovat nyt kapinallisten hallussa.

- Täällä ei ole lainkaan Gaddafin sotilaita. Hallitsemme koko kaupunkia, sanoi 22-vuotias kapinallinen Youssef Ahmed Bin Jawadin kaupungista.

Kapinalliset juhlivat voittokulkuaan Bin Jawadissa ammuskelemalla julistetta, jossa oli Gaddafin kuva. Kaupunki on läntisin piste, jonka kapinalliset tavoittivat kuun alussa ennen kuin Gaddafin joukot ajoivat heidät pois.

- Gaddafin joukot ovat pelokkaita rottia. He pudottavat aseensa ja univormunsa ja pukeutuvat nyt siviileiksi. Emme ole enää lainkaan huolissamme Gaddafin joukoista, sanoi kapinallinen Mohammed Ali el-Atwish.

Kapinalliset aikovat viedä öljyä

Ras Lanufissa kaupungin itäinen portti oli tänään rojun peitossa ilmaiskun jäljiltä. Kolme Gaddafin joukkojen rekka-autoa kyti edelleen. Maahan viskattu puoliksi syöty ateria viittasi siihen, että hallituksen joukot olivat ottaneet äkkilähdön.

Kapinallisten erävoitot ovat merkki siitä, että liittouman toimeenpanema lentokielto on auttanut kapinalliset niskan päälle. Ennen liittouman väliintuloa kapinalliset olivat jo menettää Bengasin kaupungin, joka on Gaddafin vastaisen kapinan ydinaluetta.

Kapinalliset ilmoittivat tänään olevansa valmiita aloittamaan öljynviennin Libyasta alle viikossa. Öljy aiotaan tuodaan markkinoille Qatarin kautta.

Kapinallisten mukaan heidän hallussaan olevat öljykentät maan itäosassa tuottavat tällä hetkellä vajaat 130 000 tynnyriä öljyä päivässä, mutta tuotanto voidaan helposti yli kaksinkertaistaa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Janne Hopsun juttu (Kymmenen uutiset 27.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.