Mainos

Futuristinen tyyli

Futuristinen tyyli viehättää erityisesti pelkistetyn, ultramodernin sisustuksen ystäviä. Tyyli on saanut vaikutteita muun muassa teollisuudesta ja tieteiskirjallisuudesta. Siinä on kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään turhaa.

Futuristien mukaan antiikin ja menneisyyden palvominen oli lopetettava ja oli ryhdyttävä valloittamaan uutta kulttuuria – modernia kulttuuria.

Kalustus on tyypillisesti eleetön, usein italialaisvaikutteinen. Putkijalkaiset metallikalusteet yhdistellään usein voimakkaidenkin värien kanssa. Esimerkiksi kaapinovet saattavat olla kiiltävän kirkkaanpunaiset tai oranssit. Näin saadaan aikaan särmikkään tyylikästä tunnelmaa tilaan, jossa korostetaan erikseen muutamaan tarkkaan harkittua yksityiskohtaa.

Koneet kunniassa

Erotuksena 70-luvusta muistuttavasta retrotyylistä värejä ei kuitenkaan käytetä joka paikassa ”tuomaan iloista ja lämmintä tunnelmaa”. Futuristityyliin sisustetussa kodissa esimerkiksi lattiat ovat sen sijaan tyypillisesti harmaasävyiset, ja kiiltävää terästä käytetään useilla pinnoilla. Niinpä puhtaanapitoonkin on varattava käyttämään vähän ylimääräistä vaivaa…

Uusimmat keittiön jääkaapit, liedet ja pienkoneet ovatkin futuristisessa keittiössä enemmän kuin kotonaan. Mitä enemmän vipuja ja vimpaimia, sitä paremmin pienoisroboteilta näyttävät koneet sulautuvat tällaiseen ympäristöön. Esimerkiksi kahvikone voisi olla kunniapaikalla.

Samoin on viihde-elektroniikan laita. Teräksen ja harmaan sävyiset taulutelevisiot ja musiikkilaitteet sopivat olohuoneeseen sovittamatta, kunhan vain johdot kerätään kulkemaan yhtä linjaa näkymättömissä. Johtokasoille on useissa kalusteissa omat kourunsa tai kolonsa, esillä ollessaan ne rikkovat harmonian ja muistuttavat siitä, että tekninen voittokulkumme ei ehkä vielä ole ihan niin pitkällä kuin haluaisimme!

Inspiraatioita toimistosta

Futuristista tyyliä suosiva sisustaja voi tehdä todellisia löytöjä etsiessään huonekalunsa toimistokalusteiden puolelta. Häntä viehättävät myös läpinäkyvyys ja kuutiomaisuus. Niinpä ruokapöytänä voi olla metallijalkainen, laminaattipintainen taso ja äärimmäisen yksinkertainen lasinen sohvapöytä voi löytää tiensä askeettisen mustan nahkasohvan seuraksi. Lakattujen pintojen loiste tekee myös tuloaan.

Vaikka kalusteet vaikuttavat karun funktionaalisilta, ne ovat kuitenkin erittäin mukavia käytössä. Tylsiä ne eivät myöskään ole. Muotoilussa on paljon kiinnostavia yksityiskohtia, ja esimerkiksi nahkapinta voidaan kuvioida ruutu- tai raitakuosia muistuttavaan tyyliin. Tyylille tyypillistä onkin erilaisten pintakuvioiden leikki ja epätavallisten materiaalien käyttö. On sanottu, että futuristinen sisustus antaa aina puhuttavaa ja panee mielikuvituksen liikkeelle.

Hohtoa ja kiiltoa

Futuristisisustajan tekstiileissä on niin ikään epätavallisia materiaaleja ja erikoisia (myös kontrastisia) pintakuvioita sekä moderneja monokromivärejä. Ratkaisuissa voidaan hyödyntää esimerkiksi teknistä silkkiä, sellofaania, metallisia aspekteja ja jääoptiikkaa. Myös hohtavat materiaalit, kuten brokadi, paljetit ja kristallit, satiini ja vinyyli ovat käytössä. Keskeiset tekstiilien värit ovat kuitenkin rehelliset valkoinen ja musta.

Toisinaan yllättävät ratkaisut korostavat tyyliä entisestään. Esimerkiksi musta-valkoraitainen puuvillaräsymatto eleettömän futuristisen kalustuksen keskellä on yllättävän toimiva yksityiskohta!

Ostoksilla ollessaan futuristisesti sisustava muistaa kolme ärrää: reippauden, raikkauden ja rohkeuden. Tässä tyylissä ei ole mitään pliisua tai ympäripyöreää. Pehmeyttä ja mukavuutta siitä sen sijaan saa löytyä, niin tekniseltä kuin se ulospäin vaikuttaakin. Eihän tulevaisuuden ole tarkoitus olla karu ja iloton vaan päinvastoin korostaa elämän nautintoja ja arjen helpotusta – heijastelkoon siis sisustuskin sitä.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Bang & Olufsen, Ellos, Suomen Asuntomessut

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.