Mainos

Fujitsu Finlandin toimitusjohtaja peitteli tietovuotoa

Elektroniikkayritys Fujitsu Finlandin entinen toimitusjohtaja peitteli vuosia tietovuotoa, katsoi Helsingin käräjäoikeus päätöksessään torstaina.

Yrjänä Ahto tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä petoksesta.

Kyse on siitä, ettei Fujitsu Finland kertonut Väestörekisterikeskukselle, valvontavirasto Valviralle ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle, että näiden varmennepalveluja koskevia tietoja valui yrityskaupan myötä ulkopuolisille. Varmennepalvelut liittyvät henkilöllisyyden tunnistamiseen sähköisissä palveluissa.

Yhtiö myi vuonna 2004 erään liiketoimintayksikkönsä ulkomaalaiselle yritykselle. Ostajalle siirrettiin virheellisesti tiedostoja, joiden joukossa oli varmennepalveluita koskevia tietoja. Oikeuden mukaan Ahto päätti vuonna 2004, ettei tietovuodosta ilmoiteta.

Vuoto alkoi paljastua kesällä 2009, kun Fujitsun entinen työntekijä kertoi tietovuodosta Väestörekisterikeskuksen edustajalle. Kuukauden kuluttua asiasta tehtiin rikosilmoitus.

Tietovuodon salaamisen takia Väestörekisterikeskus, Valvira ja sairaanhoitopiiri eivät ole voineet vaatia Fujitsulta esimerkiksi salasanojen vaihtamista, vahingonkorvausta tai hinnanalennusta. Ne maksoivat täyttä hintaa järjestelmistä, joissa on tietoturvapuutteita.

Muiden syytteet nurin

Oikeus ei pidä Ahdon toimia erityisen harkittuina tai suunnitelmallisina. Salaamisella ei ole pyritty saamaan Fujitsulle suuria voittoja, vaan pikemminkin välttymään korvauksilta ja muilta haitallisilta seurauksilta.

Väestörekisterikeskus tuottaa varmenteita muun muassa puolustusvoimille ja suojelupoliisille. Siksi tietovuodon salaaminen oli oikeuden mukaan omiaan vaarantamaan yhteiskunnalle tärkeitä toimintoja. Tämän vuoksi Ahdon toimintaa pidettiin vakavana.

Ehdollisen vankeuden lisäksi Ahto määrättiin maksamaan vajaat 30000 euroa vahingoista ja oikeudenkäyntikuluja noin 240000 euroa. Kuusikymppinen Ahto jää eläkkeelle keväällä ja työskentelee nyt johdon neuvonantajana.

Vyyhdessä epäiltiin myös viittä yhtiön työntekijää, mutta oikeus hylkäsi heidän syytteet. Heitä ei katsottu osallisiksi petosrikoksiin. Myös yhden työntekijän syyte törkeästä kiristyksestä hylättiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.