FT: EU:ssa katsottiin Volkswagenin vääristelyä läpi sormien

EU:n ympäristöviranomaiset eivät puuttuneet autovalmistaja Volkswagenin päästömittausvääristelyyn, vaikka heitä varoitettiin siitä jo yli kaksi vuotta sitten, uutisoi Financial Times.

Financial Timesin haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan autovalmistajien päästömittauskäpälöinti oli tiedossa ja siitä kiisteltiin EU:n johdossa jo ennen kuin Yhdysvaltain viranomaiset paljastivat väärinkäytökset omassa tutkinnassaan.

Lehden mukaan muun muassa EU:n entinen talouskomissaari Janez Potocnik varoitti kaudellaan EU-viranomaisia porsaanrei'istä päästömittauksia koskevissa säännöksissä. Vuonna 2013 hän kirjoitti kirjeessä teollisuudesta vastaavalle komissaarille Antonio Tajanille, että useiden EU-maiden ministerit uskovat, että autojen todellisten päästöjen ja testeissä havaittujen päästöjen määrän ristiriita oli pääsyy siihen, miksi ilmanlaatua ei monissa EU-maissa saatu kohennettua vaaditulle tasolle.

Laboratoriotestien mittaustulosten ja todellisten päästöjen välinen ristiriita oli Financial Timesin mukaan tuotu esiin EU:ssa ensi kertaa jo vuonna 2011. Tuolloin Euroopan komission tutkimuskeskus otti ristiriitaan kantaa raportissa.

Volkswagen jäi syyskuussa kiinni päästöhuijauksesta, jossa tietokoneohjelmiston avulla huijattiin autojen päästötesteissä.  

Lue myös:

    Uusimmat