Frederikin tulot ilmoitettua suuremmat – sakot lähes nelinkertaistuivat

Rovaniemen hovioikeus on moninkertaistanut laulaja Frederikille tuomittujen sakkojen rahamäärän.

Rovaniemen hovioikeus on moninkertaistanut Frederikille eli Ilkka Sysimetsälle tuomittujen sakkojen määrän, selviää hovioikeuden keskiviikkona 23. maaliskuuta antamasta tuomiosta.

Hovioikeus käytti Frederikin sakkojen perusteena laulajan itse ilmoittamia tuloja. Ne olivat kuitenkin suuremmat, kuin mitä Sysimetsä käräjäoikeudessa ilmoitti.

Sysimetsän ilmoittamien todellisten tulojen perusteella hovioikeuden mukaan yhden päiväsakon rahamäärä on 45 euroa. Frederikille kertyi siis maksettavaa sakkoa yhteensä 3 150 euroa.

Alun perin Lapin käräjäoikeudessa yhden päiväsakon suuruus oli 12 euroa, joten sakkojen määräksi tuli 840 euroa.

Sysimetsän tuomio liittyy Rovaniemen lentoaseman edessä lokakuussa 2014 tapahtuneeseen pahoinpitelyyn ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Frederik oli oikeuden mukaan lähtenyt ajamaan autoa, vaikka auton edessä oli seissyt mies. Mies ei loukkaantunut vakavasti.

Sysimetsä määrättiin maksamaan 70 päiväsakkoa. Syyttäjä vei asian hovioikeuteen vain päiväsakon suuruuden osalta. Hän ei uskonut Sysimetsän ilmoitukseen, että tämän tulot olisivat romahtaneet viimeksi toimitetusta verotuksesta.

Käräjäoikeudessa Sysimetsä oli ilmoittanut, että hän lopetti palkan nostamisen yhtiöstään heinäkuussa 2015. Syyttäjän mielestä ei ollut uskottavaa, ettei laulajalla sen jälkeen olisi ollut mitään tuloja.

Syyttäjä vaati, että yhden päiväsakon summaksi vahvistettaisiin vuoden 2014 verotuksen perusteella 108 euroa. Sysimetsän nettotulot olivat noin 6 700 euroa kuussa.

Frederik toimitti hovioikeuteen uuden selvityksen nykyisistä tuloistaan. Hän oli palkkatulojensa lisäksi saanut eläkettä sekä nostanut osinkoa. Laulajan itsensä mukaan hän on ikänsä takia vähentänyt keikkailua, ja tänä vuonna hänen tarkoituksenaan on ajaa keikkayhtiönsä alas. Tästä syystä tulot ovat asettuneet eläketulojen tasolle.

Hovioikeus katsoi, ettei verotustietoja voida käyttää päiväsakkojen pohjana, koska tulot ovat olennaisesti muuttuneet. Näin ollen päiväsakon suuruus vahvistettiin laulajan uuden selvityksen mukaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat