Mainos

Fortum petrasi tulostaan

Energiayhtiö Fortumin tulos on parantunut vuoden toisella neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi 1322 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 959 miljoonasta eurosta. Sen sijaan tulos parani vain hieman. Huhti-kesäkuun voitto ennen veroja kohosi 310 miljoonaan euroon 301 miljoonasta eurosta.

Fortum arvioi, että sen taloudellinen asema on edelleen vahva. Yhtiö uskoo olevansa joustavan tuotantorakenteensa ansiosta jatkossakin hyvissä asemissa.

Fortum keräsi voittonsa tavalliseen tapaan sähköntuotannosta, jonka liikevoitto nousi peräti 260 miljoonaan euroon. Yksikön liikevaihto oli 721 miljoonaa euroa, joten tulos oli huima, vaikka kirjanpitosäännösten muuttuminen söi voittoa 115 miljoonaa. Muutos koskee sitä, että sähköjohdannaissalkku pitää nyt kirjata käypään arvoon.

Sähköntuotannosta kertyy reippaasti yli puolet Fortumin liikevaihdosta. Muut yksiköt, lämmöntuotanto sekä sähkönsiirto ja -myynti, nostivat myös liikevaihtoaan ja pitivät tuloksensa plussalla, mutta niiden merkitys on vähäisempi kokonaisuuteen nähden.

Fortum tuottaa enemmän sähköä kuin myy sitä kuluttajille, joten yhtiö sietää hyvin matalammat katteet muissa yksiköissä, jos tuotanto jauhaa rahaa kassaan.

Fortum myy halvalla tuottamansa ydin- ja vesivoiman kalliilla pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa, jossa sähkön hinta oli keväällä selvästi vuoden takaista korkeampi. Fortumin sähköntuotantoyksikön saama tukkumyyntihinta oli 33 prosenttia suurempi kuin viime vuoden huhti-kesäkuussa.

Venäjältä tappiota

Tukkusähkön korkea hinta vaikuttaa käänteisesti Markets-yksikön eli kuluttajille sähköä myyvän yksikön tulokseen. Markets joutui ostamaan sähköä pörssistä kalliimmalla, ja yksikkö olisi jopa painunut tappiolle, elleivät hintasuojaukset olisi onnistuneet hyvin.

Venäjän toiminnot olivat ainoa yksikkö, josta tuli miinusta tulosraporttiin. 33 miljoonan euron tappio tuli 152 miljoonan euron liikevaihdolla. Tappio syntyi Uralilla toimivasta TGC-10 -yhtiöstä.

Ensimmäistä kertaa tulosraportissa mukana ollut TGC-10 rasittanee Fortumin tulosta pitkään, sillä konserni on sitoutunut 2,2 miljardin euron investointeihin vuoteen 2013 mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.