Folke West pulassa maailmalla

Folken Westin 12 vuoden seikkailuista 108:ssa maassa on syntynyt yhteensä yli 300 ohjelmaa. Matkan varrella on ehtinyt tapahtua yhtä jos toista.

Hengenlähtö lähellä

Aamukävely Rio de Janeirossa sijaitsevalla maailmankuululla Copacabanan rannalla oli koitua Folke Westin kohtaloksi vuonna 1999.

Kello näytti aamukuutta, kun Folke seurasi auringonnousua rannalla. Yhtäkkiä paikalle ilmestyi kaksi nuorukaista veitset tanassa.

− He repivät vaatteeni ja veivät kellon. Rahaa minulla oli mukana vain 20 dollaria. He olivat tyytymättömiä, ettei käteistä löytynyt enempää, Folke kertaa kauhunhetkiä.

Brasiliassa väkivaltaiset ryöstöt ovat yleisiä. Ei ole tavatonta, että uhrilta lähtee henki, mikäli saalis ei miellytä rosvojoukkoa. Tämä olisi saattanut olla myös Folken kohtalo, ellei paikalle olisi ilmestynyt sattumalta kaksi poliisia.

− He näkivät tilanteen, ajoivat hiljaa 30 metrin etäisyydelle ja iskivät. Selvisin pienillä naarmuilla. Poliiseista tuli sankareita, kun lehdet otsikoivat seuraavana päivänä, miten tähtitoimittaja yritettiin ryöstää.

Kuninkaan päiväunet

Tunteet kuumenivat maailmanmatkan aikana myös eteläisellä Tyynellä valtamerellä sijaitsevassa Tongan kuningaskunnassa, tällä kertaa tosin hieman eri merkeissä.

Folke kuvausryhmineen sai poikkeusluvan osallistua aamukirkkoon, jossa paikan päälle saapui itse kuningas, huomattavan ylipainoinen Taufa'ahau Tupou IV.

− Tein mikrofoniin varovaisia huomautuksia. Kaikki oli hyvin, kunnes kuningas nukahti. Emme tajunneet heti kääntää kameraa pois, Folke kertoo.

Folke ryhmineen sai oppia kantapään kautta, että nukkuvan kuninkaan kuvaaminen on saarivaltiossa pahimman luokan majesteettirikos. Kuvausryhmä vietiin takahuoneeseen, ja heidät pakotettiin poistamaan kyseinen pätkä nauhalta.

− Rikkomuksesta olisi voinut saada neljä ja puoli vuotta vankeutta. Selvisimme onneksi hyvin vakavalla puhuttelulla. Loppuviikosta sain jopa kutsun kuninkaan kekkereille, Folke myhäilee.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja