Folke West kertoo: Tällainen on Fidel Castro

Folke West on päässyt työnsä myötä tapaamaan useita mielenkiintoisia, vaikutusvaltaisia ihmisiä. Yksi heistä on Kuuban entinen presidentti Fidel Castro.

Folke West on perehtynyt Kuuban entiseen johtajaan siinä määrin, että vuonna 2006 valmistui kolmiosainen dokumenttisarja Nuori Fidel Castro. Folke sai Kuubassa luvan tutkia dokumenttia varten arkistoja ja käyttää löytämäänsä materiaalia ohjelmassa.

Fidel rakentaa muurin ympärilleen. Ensimmäiseksi on päästävä sen sisäpuolelle. Minut hän tietää ja tunnistaa, pääsen konferensseissa ja vastaavissa eturiviin, Folke kuvaa suhdettaan Castroon.

− Erityisen ilahtunut olin, kun sain kutsun hänen 80-vuotissyntymäpäivilleen, jotka tosin sitten ikävä kyllä peruuntuivat.

Tämän lähemmäksi tavallinen tallaaja ei Castroa pääse. Folke huomauttaa, ettei Castron kanssa pääse ylipäätään kahdenkeskisille juttusille. Ympärillä pyörii jatkuvasti noin kahdenkymmenen ihmisen delegaatio.

− Castro on hiukan varovainen; kai se on pakkokin olla hänen asemassaan. Hän puhuu melko matalalla äänellä, siinä saa olla tarkkana. Hänen veljensä Raúl on sen sijaan todellinen seuramies.

Dynaaminen mies

Pidättyvästä olemuksesta huolimatta Castrolla on Folken mukaan kyky täyttää tila niin, että muut tuntevat kuihtuvansa pois taustalle.

− Hän on dynaaminen esiintulossaan ja hallitsee tilanteet suvereenisti. Siinä tuntee automaattisesti itsensä hyvin pieneksi.

− Olemme puhuneet hänen kanssaan yleisesti terrorismin vastaisesta taistelusta sekä hänen paluustaan vankilasta vuonna 1956, Folke kertoo.

Takaisin elävien kirjoihin

Castron terveydentila on ollut jo tovin spekulaatioiden kohteena. Vuonna 2005 Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA väitti, että Castro sairastaa Parkinsonin tautia. Myöhemmin listalle nousi myös syöpä.

Castro on tiettävästi käynyt ainakin suolistoleikkauksessa. Nuutunut presidentti luovutti lopulta 31.7.2006 Kuuban hallintovastuun veljelleen Raúl Castrolle.

− Fidel on ottanut maassaan ulkopoliittisen kommentaattorin roolin. Sairastuttuaan hän ei ole kommentoinut enää lainkaan sisäpoliittisia asioita.

− Ilmeisesti hän oli pitkään letkuissa, mutta nyt hän pystyy taas esiintymään julkisesti. Leikkauksen jälkeen hän näytti laihalta ja hyvin uupuneelta, mutta nyt hän on saanut lisää kiloja, Folke kertoo huomioistaan.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat