Flunssa voikin olla vakava sairaus – tunnistatko oireet!

Parantuneeksi luultu astma voi alkaa oireilla uudestaan flunssan iskiessä. Allergia- ja astmaliitto ohjeistaa, ettei astmaan kerran sairastuneen pidä lykätä hoitoon lähtöä hengitysteiden oireillessa.

– Astma on pysyvä taipumus. Jos astma puhkeaa lapsena, se on taipumuksena myöhemminkin. Hengitysteiden oireillessa on syytä lähteä lääkäriin, vaikka astma olisi oireillut edellisen kerran vuosia sitten, sanoo allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta.

Astman hoidon ensisijainen lääke on reseptillä saatava astmalääke. Siksi lääkärissä käynti on välttämätön sen sijaan, että oireita hoidettaisiin flunssalääkkeillä. Flunssalääkkeet eivät paranna astmaan liittyvää hengitysteiden tulehdusta.

– Flunssa pahentaa astman oireita. Jos sinulla on jo astmalääkitys, tehosta lääkitystäsi heti flunssan oireillessa. Astma on muutenkin aaltoileva sairaus. Siksi omahoidossa täytyy osata säätää lääkityksen määrää astman tilan mukaan, Värmälä toteaa.

Lapsen oireet flunssan kaltaiset

Vanhemmat erottavat lapsen astman flunssasta muun muassa pitkittyneestä yskästä, yöyskästä ja siitä, että nauru muuttuu yskäiseksi. Lapsen astmaoireet korostuvat rasituksessa. Flunssa menee yleensä ohi muutamassa viikossa, mutta astmaoireet jatkuvat.

– Alle kaksivuotiaiden lasten hengityksen vinkuminen voi olla muutakin kuin astmaa. Hengityksen vinkuminen selittyy usein keuhkoputkien pienuudella ja menee ohi lapsen kasvaessa, mutta sen aiheuttaja on kuitenkin syytä selvittää, Allergia- ja astmaliitosta kehotetaan.

Lapsista ja nuorista 7–9 prosenttia sairastaa astmaa. Suurimmalla osalla sairauteen liittyy jokin allergia. Usein astma muuttuu oireettomaksi kouluikään mennessä.

– Astma johtuu osin perimästä, osin ympäristötekijöistä. Omaa ja toisten astmaa voi ehkäistä tupakoimattomuudella.


Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja