TOP 5: Tiesitkö, että tästäkin voi tarttua flunssa?

Miten pitää pöpöt poissa? Ota ainakin huomioon nämä asiat. Nappaa vinkit terveeseen kevättalveen!

Olet sitten ottanut influenssarokotteen tai et, on hyvä pitää muutenkin arjessa huolta siitä, ettet saa flunssatartuntaa. Jos ehdit jo aivastaa hihaasi, pese kätesi ja vältä paikkoja, missä on paljon ihmisiä – siellä pöpötkin leviävät helpommin. Saatat silti joutua alttiiksi flunssapöpöille yllättävissä tilanteissa. Missä ne sitten voivat tarttua? Katso lista!

Liika huolehtiminen

Jos pelkäät jatkuvasti tulevasi sairaaksi, todennäköisesti tulet sairaaksi. Pöpöistä kertovia lööppejä lukiessa on helppo panikoitua, mutta ota järki käteen. Jos pidät itsestäsi huolta, et välttämättä sairastu ollenkaan.

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ahdistuneisuus voi näkyä sairauksina – esimerkiksi unettomuutena, ihottumana ja masennuksena – ei siis ole ihme, että flunssan pelkääminen voi tartuttaa sen sinuun helpommin.

Halailu, suutelu ja kättely

Ai mitä vaarallista kättelyssä voi olla? Läheinen kanssakäyminen tartunnan saaneen kanssa on helpoin tapa napata virus itselleen. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun on oltava antisosiaalinen flunssakauden ajan, mutta pidä mielessä tartunnan saamisen mahdollisuus. Jos olet tilanteessa, jossa kättely on välttämätöntä, yritä olla sen jälkeen koskematta silmiisi tai suuhusi, ennen kuin olet pessyt kädet.

Kuntoilu

Yleisesti ajatellen esimerkiksi salilla käynti on terveydelle hyväksi. Se voi kuitenkin kääntyä sinua vastaan, jos treenaat liian rankasti. Silloin jätät kehosi kamppailemaan fyysisen stressin kanssa ja etenkin jos et nuku, juo tarpeeksi vettä tai syö hyvin – vastustuskykysi laskee. Salilta saatat myös saada flunssatartunnan hikiseltä juoksumatolta tai pukukopista. Älä kuitenkaan heittäydy sohvalle: voit treenata, kunhan pyyhit laitteet ennen käyttöä, otat venyttelyä varten oman maton (tai peität sen pyyhkeelläsi) ja peset itsesi tai ainakin kätesi huolellisesti saippualla treenin jälkeen.

Pelkkään käsidesiin luottaminen

Tarkasta, mitä käsien desinfiontipullossasi lukee. Sen pitäisi sisältää 60-95 prosenttia alkoholia, etanolia tai isopropanolia toimiakseen parhaiten. Älä korvaa käsien pesua käsidesin käytöllä. Voit käyttää sitä silloin, kun käsien pesu ei ole mahdollista, mutta vesi ja saippua ovat edelleen parhaat keinot flunssan ehkäisemiseksi. Kunhan peset ne oikein!

Käsien väärin peseminen

Niin, monet eivät pese käsiään kunnolla – etenkään yskimisen tai niistämisen jälkeen. Miten homma siis hoidetaan? No, runsas käsien pesu (noin 10 kertaa päivässä) on yksi parhaimmista tavoista ehkäistä flunssa. Vihellä "Paljon onnea vaan" kahdesti sillä aikaa, kun jynssäät kätesi myös sormien välistä ja kuivaat kätesi kokonaan, niin tiedät käyttäneesi pesuun tarpeeksi aikaa. Tartu vessanoven kahvasta paperipyyhe kädessäsi pitääksesi kätesi puhtaina.


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja