Tutkimustulokset kertovat: Suolahuoneesta apua astmaatikolle

Suolahuoneiden terveysvaikutuksista on paljon käytännön kokemusta, mutta myös tutkimustulokset puhuvat suolahoidon puolesta. Hoito voi toimia täydentävänä apuna astman hoidossa.

Ensimmäiset suolahuoneet avattiin Suomessa vuonna 2007, mutta hoitomuodolla on huomattavasti pidempi historia. Suolaa käytettiin apuna jo keskiajalla, jolloin munkit hoitivat sairaita suolaluolissa. Positiivisia terveysvaikutuksia huomattiin myös suolakivikaivoksissa, joissa työskentelevät ihmiset eivät kärsineet muun väestön tapaan keuhkosairauksista.

Keski- ja Itä-Euroopassa vanhoja suolakaivoksia käytetään yhä hyödyksi atooppisen ihottuman ja astman hoidossa. Myös nykyajan kauneushoitoloiden suolahuoneissa pyritään jäljittelemään entisten suolakivikaivoksien olosuhteita.

Suomalaiset ovat löytäneet lyhyessä ajassa suolahuoneiden hyödyt. Vuonna 2007 tehdyn kyselyn mukaan suomalaisissa suolahuoneissa annetaan yli 60 000 hoitokertaa vuodessa. Tämä tarkoittaa, että hoitomuodon piirissä on vuosittain yli 20 000 ihmistä. Suolahuoneiden määrän lisäännyttyä määrä lienee nykyään vielä suurempi. Tavallisimmin suolahuonehoitoon hakeudutaan astman takia, mutta myös erilaiset hengityselinoireet, allergiat, ihottumat ja iho-oireet saavat ihmiset etsimään apua vaihtoehtohoidosta.

Näin suolahuone toimii

Suolahuonetta suositellaan paitsi erilaisista hengitys- ja iho-ongelmista kärsiville, myös urheilijoille ja kuntoilijoille, tupakoitsijoille, työssään pölylle, homeelle tai liuotinaineille altistuville, huonosta sisäilmasta tai ilmansaasteista kärsiville sekä tietokonepäätteellä työskenteleville alentamaan kehon ylivarautunutta staattista sähkövarausta.

Hoito perustuu suolahuoneeseen, jonka seinät, katto ja lattia ovat vuorisuolan peitossa. Hoidon aikana suolageneraattori puhaltaa ilmaan puhdasta suolapölyä, joka irrottaa limaa hengitysteistä, vähentää limakalvojen turvotusta ja puhaltaa ilmaan puhdasta suolapölyä. Lisäksi suola sitoo kosteutta limakalvoille ja toimii antiseptisesti vaikeuttaen haitallisten bakteerien ja sienien toimintaa vahvistaen limakalvoihin liittyvää immuunihoitojärjestelmää. Iho-ongelmissa suola tuhoaa iholla olevia bakteereja, mistä voi olla apua atooppisen ihon hoidossa.

Apua astmaatikoille

Suolahuoneiden terveysvaikutuksista on paljon käytännön kokemusta, mutta tieteellinen näyttö hoitomuodon tehosta on vähäistä. Suomessa suolahuoneiden terveysvaikutuksia on kuitenkin selvitetty Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimuksessa vuonna 2007. Tutkimuksessa selvitettiin suolahuoneen vaikutusta atooppisen ihon hoitoon ja astmaan. Tutkimusryhmät jaettiin aktiivisuolahoitoa sekä lumehoitoa saaviin.

Suolahuonehoidolla ei todettu merkittäviä vaikutuksia atooppisen ihottuman hoidossa. Astman hoidossa saatiin kuitenkin positiivisia tutkimustuloksia. Tutkimuksessa todettiin merkittävää yliärtyvyyden vähenemistä niillä astmapotilailla, jotka saivat inhalaatiosteroidihoitoa keuhkoputkien yliärtyvyyteen. Tulosta vahvisti myös se, että potilaiden yöherääminen väheni voimakkaasti. Hoitovaikutuksen kestosta ei kuitenkaan tämän tutkimuksen mukaan voitu arvioida luotettavasti, sillä potilasmäärä pieneni seurannan aikana liian pieneksi.

Tutkimuksen mukaan suolahuonehoidosta ei ollut apua niillä potilailla, joilla oli todettu astmatyyppisiä oireita, mutta joilla ei ole KELA:n kriteerit täyttämää astmaa. Näillä potilailla seurattiin hoidon vaikutusta erityisesti uloshengitysilman typpioksidipitoisuuteen, jota pidetään helppona ja luotettavana tapana selvittää astmaattisen keuhkoputkien tulehduksen voimakkuutta.

Hoitohenkilökunnan koulutus tärkeää

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että suolahuonehoito voi toimia täydentävänä hoitona niillä astmapotilailla, jotka kärsivät keuhkoputkien yliärtyvyydestä ja joilla on jo inhalaatiosteroidi käytössä. Tutkimustulosten perusteella suolahuonehoito ei vähennä astmaattista tulehdusta, eikä hoito käy vaihtoehdoksi kortikosteroidihoidolle. Hoitoa ei voi myöskään suositella alkavan astman oireista kärsiville potilaille vaihtoehtona muulle lääkitykselle.

Suolahuoneita löytyy yhä useammasta kauneushoitolasta, joten hoitohenkilökunnan koulutus ja yksiköiden valvonta on tärkeää. Väärin annosteltuna kuiva keittosuolapöly tai hypertoninen keittosuolaliuos voivat aiheuttaa astmaatikoilla keuhkoputkien supistumisen.

Potilasturvallisuuden takia onkin tärkeää puhalluttaa astmapotilaan hoidossa käytettävä PEF-arvo ennen ja jälkeen hoidon. Suolahuonehoitoa antavien hoitolaitoksien on myös tärkeää tietää omien suolahuoneidensa suolapitoisuus ja arvioitu potilaskohtaisesti annettu suola-annos.


AVA

Teksti: Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lähteet:

Saarinen K, toim. (2007). Mineraalivesi ja suolahuone atooppisen ihottuman ja astman hoidossa

Katin Kauneuskulma

Lue myös:

    Uusimmat