Finnair odottaa kaukokohteiden avautumista – miten käy lentojen hinnoille?

2:03
Tappiollisen tuloksen tehnyt Finnair odottaa kaukokohteiden avautumista.

Patoutunut kysyntä matkailulle ja rokotekattavuuden kasvu ovat alkaneet näkyä Finnairin lentojen varaustilanteen kohenemisena syyskuusta alkaen.

Toimitusjohtaja Topi Mannerin mukaan syyskuun matkustajamäärät olivat noin 30 prosenttia suhteessa koronaa edeltävään aikaan.

– Vielä ollaan toipumisen alkuvaiheessa. Suomalaiset lähtivät liikkeelle syyslomalla lokakuussa. Uskomme, että kaukomarkkinan avautuminen marraskuussa tulee heijastumaan matkustajamääriin.

Finnairin markkinoista noin puolet on auki matkustamiselle. Tähän saakka matkustaa on voinut EU:ssa ja Iso-Britanniassa. Matkustusrajoitukset Aasiassa avautuvat hitaasti. 

Thaimaa avaa 1. marraskuuta ensimmäisenä aasialaisena maana matkustamisen 46:een maahaan, Suomi mukaan luettuna. Myös Yhdysvallat avautuu matkustukselle 8. marraskuuta.

– Toivotaan, että vähitellen myös Japani ja Etelä-Korea avaavat matkustustaan, koska rokotekattavuus sen näissä maissa mahdollistaa. Kiinan osalta uskomme, että avautuminen menee ensi vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeiseen aikaan, Manner sanoo. 

Mitä käy hinnoille?

Matkailun kasvu on ruuhkauttanut pahoin Finnairin puhelinpalvelun, kun asiakkaat haluavat muuttaa lentojaan ja kysellä matkustusrajoituksista.

– Tämä on yleismaailmallinen ilmiö. Olemme palkanneet lisää henkilökuntaa, joten tilanne paranee vähitellen, Manner vakuuttaa.

Moni matkaaja on ihmetellyt syksyn aikana kalliita lentojen hintoja. Manner näkee tilanteen toisin.

– Nyt on ostajan markkinat, sillä lentoyhtiöt palauttavat kapasiteettiaan taivaalle ja lentoyhtiöillä on tarve saada positiivista kassavirtaa.

Mannerin mukaan esimerkiksi marraskuun lennot ovat hyvin edullisia.

– Uskomme, että tilanne tulee olemaan väliaikainen. Kun kysyntä ja tarjonta tasapainottuu, niin ollaan lähempänä normaalia hintaympäristöä.

Lentohintojen nousua ei Mannerin mukaan ole juuri nyt näköpiirissä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja