Mainos

Finlandia-voittaja pitää yliluonnollisuutta voimavarana

Tämänvuotisen kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan Ulla-Lena Lundbergin kirjoissa ja elämässäkin on monta tasoa: se mitä me kutsumme todellisuudeksi ja lisäksi paljon muuta, jonka ymmärtäminen vaati halua, rohkeutta ja herkkyyttä.

Lundberg kertoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että niin sanotun yliluonnollisen tajuaminen tekee postinkuljettaja Antonista pätevämmän: kun vene heilahtaa tietyllä tavalla ja meri kohahtaa, se muistuttaa vaaroista ja toimii selviämiskeinona. Näitä toistuvia, erikoisia merkkejä on totuttu kutsumaan enteiksi.

Lundbergin uusin tarina sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakentamisen aikaan, uuden perheen asettumiseen suljettuun yhteisöön.

Lundberg uskoo siihen, että kirja syntyy lukijan sitä lukiessa, jokainen tulkitsee tarinan omalla tavallaan. Hän toivoo että lukija löytää kirjasta oman tarinansa, omat menetyksensä ja unelmansa, omat pelkonsa ja inhimilliset juurensa.

Voittosumma 30 000 euroa tulee tarpeeseen ja saa Lundbergiltä leveän hymyn.

– Tässä 1960-luvulla rakennetussa kerrostalossa on tulossa suuri putkiremontti, joka maksaa enemmänkin. Mutta palkinnon ansiosta voin lähteä syksyllä kalliille tutkimusmatkalle Australiaan, kertoo Lundberg.

– Jännittää nähdä olenko henkisesti vielä riittävän elastinen, että pystyisin ymmärtämään australialaisen luonnonkansojen tapaa ymmärtää maailmaa. Olen ehkä liian kiinni akateemisessa ja näkyviin faktoihin perustuvassa ajattelussa, hän pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.