Mainos

Finlandia-lautakunta: Aika unohtaa jako kirjallisuuteen ja naiskirjallisuuteen

Finlandia-valintalautakuntaa johtanut Hannu Marttila uskoo, että tämä kirjavuosi muistetaan todennäköisesti Suomen viime sotia käsittelevän kaunokirjallisuuden sukupolven- ja sukupuolenvaihdoksesta.

Marttila uskoo, että nuoret naiskirjailijat kirjoittavat sodasta monipuolisemmin kuin siitä on ennen kirjoitettu. Kotirintamasta ja vähemmän sankarillisista asioista kirjoitetaan romaaneja ja tutkimuksia. -Ehkä on aika unohtaa vanha fraasi, että on kirjallisuutta ja naiskirjallisuutta, Marttila sanoi Finlandia-puheessaan. Raati otti ensimmäistä kertaa Finlandian historiassa ehdolle vain naisten kirjoittamia romaaneja.

Jokainen kolmesta raatilaisesta luki noin 130 romaania, mutta Marttila ei pitänyt urakkaa kovin pahana, koska lautakunta oli alusta loppuun yksimielinen. Kiitoksen tästä Marttila sanoi kuuluvan monipuolisille ja innostaville kirjailijoille.

Kuten valitsijat ennenkin, myös Marttila vähensi rannalle jääneiden tuskaa vakuuttamalla, että raati olisi voinut tarjota diktaattori Pekka Milonoffille useita kuuden kirjan teemapaketteja. Hän myös muistutti, että kirjallisuus on saanut tänä vuonna hyvin huomiota. -Raadin lisäksi Finlandia-ehdokkaita ja voittajia ovat omilla tahoillaan nimenneet monet median ja sosiaalisen median edustajat. Se jos mikä kertoo kiinnostuksesta palkintoa ja usein myös kirjallisuutta kohtaan, Marttila sanoi.

Hän sanoi urakan aikana usein miettineensä, miten eri tavalla kirjallisuuden maisema kuitenkin hahmottuu, jos sitä tarkastelee kirjallisen julkisuuden kautta tai ruohonjuuritasolta. -Olen sienimetsässä oppinut, että usein kannattaa nöyrästi kurkistaa ruohomättään alle, eikä räikein lakki ole välttämättä paras, Marttila muistutti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.