Felipe, 23, saapui Suomeen tanssimaan balettia – kohtasikin rasismia, koreografi hyllytti esityksestä: "Hän sanoi, että ihonvärini herättää liikaa huomiota"

Suomen Kansallisooppera ja -baletin koreografi jätti brasilialaisen Felipen ulos esityksestään –"Hän sanoi, että ihonvärini herättää liikaa huomiota" 3:52
Näin Felipe kommentoi häneen kohdistunutta rasismia MTV Uutiset Livelle.

Brasilialainen balettitanssija Felipe Domingos muutti Suomeen tehdäkseen töitä Kansallisbaletissa. Pian kuitenkin koreografi jätti hänet ulos esityksestä, koska Domingos ei ihonvärinsä vuoksi sulautunut muiden esiintyjien joukkoon.

23-vuotias Felipe Domingos muutti Suomeen elokuussa 2018 ja aloitti työt tanssijana Kansallisbaletissa. Hän harjoitteli tuttuun tapaan tulevaan näytökseen, jossa hänen oli määrä tanssia tuuratakseen loukkaantunutta tanssijaa.

Esityksen koreografi otti Domingosin kuitenkin yllättäen sivuun kertoakseen, että mies ei voikaan esiintyä baletissa. Syynä oli Domingosin tumma ihonväri.

– Hän otti minut sivuun ja sanoi, että olen lahjakas, mutta en vielä ollut valmis tähän teokseen, Domingos kertoo.

– Tämän jälkeen koreografi sanoi, että hän haluaa yhtenäisyyttä tähän osaan baletissa ja että kiinnitän liikaa huomiota ihonvärini vuoksi. Hän halusi kaikkien näyttävän suunnilleen samalta.

Domingos ei ollut koskaan aiemmin kokenut vastaavaa. Hän ei voinut ymmärtää, mitä juuri tapahtui tai miten asiaan olisi pitänyt suhtautua. 

– Se, että lavalle pääsyn esteenä on ihonväri, johon ei itse voi vaikuttaa, on todella surullista.

Anteeksipyyntökirje: "En ole rasisti"

Tapauksen jälkeen Domingos ilmoitti tapahtuneesta ohjaajalle. Pian koreografi antoikin tanssijalle anteeksipyyntökirjeen. Kirjeessä koreografi pahoitteli sanomaansa ja kertoi, ettei ole rasisti.

– Aluksi ajattelin, ettei kyseessä ole iso asia ja että ihmiset tekevät virheitä. Nyt kun aikaa on kulunut, ajattelen asiasta toisin. 

Domingos ei tiedä, miksi koreografi halusi kirjoittaa kirjeen. Kirjeen kirjoittaminen ei muuttaisi tapahtunutta.

"Hän käytti harkitsematonta sanavalintaa"

MTV Uutiset tavoitti myös Oopperabaletin pääjohtajan kommentoimaan tapahtunutta.

Pääjohtaja Gita Kadambi kertoo, että asia otettiin johdon puolesta käsittelyyn, kun tapaus tuli ilmi. Sitä käsiteltiin yhdessä baletin taiteellisen johtajan Madeleine Onnen, vierailevan koreografi Carolyn Carlsonin ja Domingosin kanssa.

Kadambi pitää koreografin sanavalintaa harkitsemattomana, mutta kertoo, että koreografin päätös jättää Domingos esityksen ulkopuolelle ei perustunut ihonväriin.

– Vieraileva koreografi, Carloyn Carlson, on työskennellyt pitkään monikulttuurisessa yhteisössä. Hän käytti harkitsematonta sanavalintaa viitatessaan Domingosin ihonväriin. Pyytäessään anteeksi hän kuitenkin vakuutti Domingosille, että todellinen syy, miksi hän ei tullut valituksi teokseen, oli tanssijan suoritus eikä ihonväri.

Kadambi sanoo, ettei Oopperabaletti hyväksy minkäänlaista syrjintää.

– Me olemme kansainvälinen ja monikulttuurinen yhteisö ja voin vakuuttaa, että meillä on nollatoleranssi syrjinnälle. Koreografi käytti hyvin harkitsematonta sanavalintaa, mutta katui sitä syvästi.

"Baletti ei ole tummaihoisia varten"

Domingosin mielestä on tärkeää tuoda esille balettipiireissä tapahtuva rasismi, jota hän on joutunut kokemaan myös lapsuudessaan. 

Lapsena hänelle kerrottiin, ettei baletti ole tummaihoisia ihmisiä varten. Nyt hän haluaa rohkaista heitä, jotka ovat olleet samassa tilanteessa. 

–Omaa ihonväriä ei saa hävetä! Olemme kaikki uniikkeja ja siitä pitäisi olla kiitollinen, Domingos sanoo.

Domingos uskoo muutokseen ja kertoo, että balettimaailma muuttuu pikkuhiljaa. Hänen mukaansa tasavertaisuudesta puhuminen on tärkeää.

Domingoksen mielestä maailmalla ja Suomessa tapahtuvat protestit ovat hyviä keinoja tasa-arvoasioiden eteenpäinviemisen kannalta.

– Muutos voidaan saada aikaan ilman väkivaltaa ilman, että ihmiset taistelevat toisiaan vastaan, hän lopettaa. 

Lue myös:

    Uusimmat