Facebookin toimitusjohtaja Zuckerberg katuu valtaisaa datavuotoa: "Se oli minun virheeni, emme tehneet tarpeeksi"

2:23

Facebookin toimitusjohtaja on lähettänyt kirjallisen todistajanlausunnon Yhdysvaltain kongressin kauppakomitialle liittyen Facebookin tietovuotoskandaaliin.

Mark Zuckerberg pahoittelee lähettämässään lausunnossa tapahtunutta datavuotoa. Hän toteaa, ettei somejätti tehnyt tarpeeksi estääkseen datan väärinkäytöksiä.

– Nyt on selvää, ettemme tehneet tarpeeksi estääksemme näiden työkalujen käyttämistä väärin, mies kirjoittaa lausunnossa.

Zuckerberg kertoo viittaavansa tällä valeuutisiin, vaaleissa esiintyneisiin ulkomaiseen vaikuttamiseen ja vihapuheeseen sekä tietovuotoihin. 

– Se oli minun virheeni, ja olen pahoillani. Perustin Facebookin, johdan sitä ja olen vastuussa siitä, mitä täällä tapahtuu, Zuckerberg kirjoittaa.

Facebook on ilmoittanut, että jopa 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot ovat saattaneet päätyä luvatta konsulttiyhtiö Cambridge Analytican haltuun. Yhdysvaltain kongressissa alkaa tällä viikolla kaksipäiväinen kuuleminen Facebookiin liittyvästä tietovuotoskandaalista.

Tästä Facebook-kohussa on kyse

Kohu Facebookin ja Cambridge Analytican ympärillä alkoi maaliskuussa, kun paljastui, että konsulttiyhtiö oli kerännyt Facebook-käyttäjien tietoja ja hyödyntänyt niitä vaikuttaakseen Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Aiemmin 50 miljoonan käyttäjän tietojen ajateltiin saattaneen päätyä yhtiölle, mutta viime viikolla Facebook ilmoitti tapauksen koskevan 87 miljoonaa käyttäjää.

Tutkija Aleksander Kogan kehitti vuonna 2014 sovelluksen nimeltä "This is Your Digital Life", jonka persoonallisuustestin avulla käyttäjien tietoja kerättiin. 270 000 ihmistä teki testin, mutta sovellus keräsi myös näiden ihmisten Facebook-kavereiden tiedot. Facebook huomasi asian vuonna 2015, mutta ei varoittanut käyttäjiään.

Nyt myös paljastui, että toinen data-analytiikkayhtiö CubeYou on kerännyt Facebook-käyttäjien tietoja vastaavalla tavalla testiensä avulla.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja