F1-lehdistökatsaus: Valtteri Bottakselle kiusallisia lisänimiä ja armotonta piikittelyä – vanha koira ajoi itsensä oppimateriaaliksi

F1-sarjan reilun kolmen viikon mittaiselle kesätauolle lähettäneestä sensaatiomaisesta Unkarin GP:stä nousi kansainvälisessä mediassa esiin varsinkin kolme teemaa. Mercedeksen Valtteri Bottaksen ajosuoritus sai osakseen hyvin vähän ymmärrystä, kun taas Alpinen kuskikaksikko Esteban Ocon–Fernando Alonso keräsi ylistystä. 

– Kisa, jossa oli kaikkea. Sokkivoittaja, joukkokolari kaoottisella avauskierroksella ja yksi surrealistisimmista näyistä F1-historiassa: yksinäinen auto starttiruudukossa. 

Näin BBC:n Andrew Benson luonnehti Unkarin GP:tä, ja osui kieltämättä naulan kantaan. 

Uransa avausvoittoon ajoi Alpine-tallin Ocon, joka sai matkalla valtavan avun tiimitoveriltaan Alonsolta. Tarinassa on hieno tausta: 40-vuotias Alonso otti oman uransa ensimmäisen ykköstilan juuri Unkarissa vuonna 2003. Tallina oli Renault, jonka pohjalta nykyinen Alpine on rakennettu. 

Bensonin mainitsemaa surrealistista näkyä todistettiin uusintalähdössä, kun Mercedeksen Lewis Hamilton jäi ainoana kuskina radalle lämmittelykierrokselta (video alla). Muut kävivät hakemassa varikolta alle kuivan kelin renkaat, ja kun Hamilton teki saman ratkaisun kierrosta myöhemmin, hän putosi joukon hännille. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Hän nousi tästä huolimatta kolmanneksi – tai toiseksi, jos Sebastian Vettelin kakkostilan hylkäys liian pienen polttoainemäärän takia pysyy voimassa Aston Martinin tekemän valituksen jälkeen. Jos Vettel-päätös pitää, kaikki hänen taakseen jääneet kuskit nousevat sijan.  

Sitten kaoottisen avauskierroksen kimppuun. 

"Bottaksesta tuli purkukuula"

Aloitetaan suomalaisittain synkästä teemasta. Valtteri Bottas epäonnistui jälleen startissa, minkä jälkeen hän luisteli Mercedes-autonsa voimalla Lando Norrisin McLarenin perään

Tästä käynnistynyt ketjureaktio pilasi myös keskeyttäneen Sergio Perezin kisan ja hidasti ratkaisevasti toisen Red Bull -kuljettajan Max Verstappenin autoa. 

PlanetF1-sivuston Jon Wilde otsikoi Bottaksen purkukuulaksi kommenttiosiossaan. 

– Mercedeksen on odotettu julkistavan kauden 2022 toisen kuljettajansa juuri kesätauon aikana, joten joukkokolarin aiheuttaminen viimeisessä kisassa ennen taukoa ei todellakaan ole sopiva näyttö siitä, että ansaitsisit jatkosopimuksen. Paitsi jos viet mukanasi molemmat Red Bullit, Wilde piikittelee. 

– Tämä on kaikesta huolimatta taas uusi isku Bottaksen uralle, myös muiden tallien kuin Mercedeksen kohdalla. Varsinkin kun George Russell sai vihdoinkin pistetilinsä auki Williamsilla. 

– Bottas teki kelvollista tukityötä aika-ajoissa, mutta kisa ei olisi voinut mennä huonommin, kirjoitti puolestaan The Racen Edd Straw ja antoi Bottakselle kaksi pistettä kymmenestä mahdollisesta. 

Red Bullille blogia kirjoittava Giorgi Terruzzi oli arviossaan vielä ilkeämielisempi. 

– Jos hän ei olisi osunut Norrisiin, hän olisi ajautunut Budapestin keskustaan saakka, Terruzzi luonnehti lisäämällä mukaan mauttomia vihjailuja suomalaisen mielenterveydestä. 

Monien mielestä jättimäinen virhe saattoi olla ratkaiseva isku Bottaksen Mercedes-uran jatkolle. 

– Jarrutusvirhe varmisti sen, että hän pilasi Norrisin, Verstappenin ja Perezin kisat. Hänen ajamisestaan puuttuu selkeyttä. Ja samaan hengenvetoon on sanottava, että eturivin lähtöpaikka oli upea. Hän voi hyvästellä Mercedes-paikkansa, La Gazzetta dello Sportin Giusto Ferronato näkee.  

– Valtteri Bottas heikensi massiivisella ajovirheellä entisestään mahdollisuuksiaan uuteen kauteen supertähti Lewis Hamiltonin rinnalla. Ja vaikka Bottas pyysi katuvasti anteeksi vastustajiltaan, hänen mahdollinen seuraajansa George Russell ajoi yhdeksänneksi vaurioituneella Williamsilla. Se on helpompi nähdä oman uran edistämisenä, Süddeutsche Zeitungissa linjattiin.  

– Hän missasi jarrutuskohdan kuin amatööri. Hän sai aikaan ison sotkun, mikä oli kuitenkin Hamiltonin ja Mercedeksen etu, Top Speed -blogin Umberto Zapelloni kirjoitti, mutta lisäsi, etteivät vastaavat virheet kuulu Bottaksen repertoaariin. 

Lähdössä toikkaroi myös Aston Martinin Lance Stroll

– Kanadalaisen liike oli harkitsematon, sillä hän yritti poimia kuusi sijaa (niin sanotusti) jarruttamalla nurmikolla, mutta törmäsi (Ferrarin Charles) Leclerciin, joka puolestaan osui (McLarenin Daniel) Ricciardoon, entinen tallipomo Giancarlo Minardi haukkui blogissaan

Chapeau Ocon!

Ranskalainen Ocon, 24, on astellut kivikkoisen tien F1-kisavoittajaksi. 

– Ocon on lähtöisin vaatimattomista oloista. Yhdessä vaiheessa hänen perheensä möi kotinsa rahoittaakseen Estebanin uraa ja he asuivat hetken aikaa karavaanissa, BBC:n Benson muistuttaa.

Oconin F1-ura sai lyhyen Manor-visiitin jälkeen lupaavan alun Force Indialla, mutta hän joutui seuraamaan kauden 2019 sivusta. Tuolloin häntä pidettiin Mercedes-taustansa takia Valtteri Bottaksen uhkaajana, mutta hän suuntasikin Renault'lle kaudeksi 2020. 

Viime kaudella irtosi uran ensimmäinen palkintosija (toinen Sakhirin GP:ssä), ja nyt avausvoitto.  

PlanetF1-sivuston Wilde huomauttaa, että Oconilla on ollut uransa aikana paljon epäilijöitä. 

– On olemassa paljon todisteita siitä, että ranskalainen on muutakin kuin mukava ja ystävällinen kaveri. Tämän kuvan hänestä saa haastattelujensa perusteella.  

Sivustoilla huomautettiin myös siitä, että Oconilla oli Unkarissa onnea, mutta sitä usein tarvitaan. 

– Esteban voitti rohkealla ja puhtaalla ajolla. Hän piti takanaan nelinkertaisen mestarin (Sebastian) Vettelin kisan alusta loppuun. Chapeau (hattu päästä) Ocon! Ferronato kehui ja antoi suorituksesta täyden kympin. 

– Hän ei tehnyt ainuttakaan virhettä jatkuvassa paineessa, Straw huomautti. 

"Näyttäkää oppilaillenne ne kymmenen kierrosta!"

Kansainvälisen median perusteella Unkarin GP:n suurin tähti oli kuitenkin Oconin sijaan tämän tallitoveri Fernando Alonso. Myös C Moren F1-studiossa ylistettiin viidenneksi ajaneen konkarikuskin panosta (video yllä). 

Puheenaiheeksi nousi varsinkin taistelu Hamiltonia vastaan (video alla), mutta Alonso häiritsi myös Oconin voittoa uhanneen Vettelin varikkostrategiaa. 

– Viesti kaikille nykyisille ja tuleville kuskiakatemioille: näyttäkää oppilaillenne ne kymmenen kierrosta, joiden ajan espanjalainen piti Hamiltonin takanaan, ja varmisti samalla Oconin voiton. Ääretön Fernando! La Gazzetta dello Sportin Ferronato maalaili.  

– Vanhassa koirassa on vielä paljon elämää jäljellä, ja hän on 40-vuotiaana ilmiömäisessä iskussa. Ainoa ero hänen ja Oconin välillä kisassa oli avausmutkan kaaoksen satunnaisuus, The Racen Mark Hughes kehui.  

– Alonso asetteli paikoilleen palapelin viimeisen osan. Ollessaan neljäntenä matadori puolustautui Hamilton villeiltä hyökkäyksiltä 11 kierroksen ajan, Auto, Motor und Sportin Andreas Haupt ylisti.

– Vanhan tyylinen taistelija. Hän ei voittanut, mutta mahdollisti sen Oconille. Sirkustemppuja, hupia nuorille ja vanhoille. Alonso vaikutti tuoreelta ja nuorelta viikonloppuna, jona täytti 40 vuotta, Terruzzi summasi. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Ihastelua herättivät myös Alonson reaktiot kisan jälkeen. Nuorempaa Alonsoa tallitoverin juhlinta olisi voinut korveta, mutta nyt ilo oli yhteistä. 

– Fernando Alonso on aina tunnettu siitä, että hän asettaa tallinsa edun oman etunsa edelle. Tämä on sanottu kieli poskessa, tietenkin. Kolme päivää 40-vuotispäiviensä jälkeen – elämähän tunnetusti alkaa 40-vuotiaana – Alonso osoitti todellakin olevansa tiimipelaaja, PlanetF1:n Wilde kiteytti. 

Lue myös:

    Uusimmat