Käsittämätön F1-kisa! Valtteri Bottaksesta sylkykuppi – joukkokolari ja Mercedeksen emämoka takasivat sensaatiomaisen tuloksen

F1-sarja siirtyi kesätauolle uskomattomalla tavalla, sillä sunnuntaina ajetusta Unkarin GP:stä muodostui hengästyttävä näytelmä. Mercedeksen Valtteri Bottas pilasi omansa ja monen muun kilpailun jo startissa. Sensaatiomaisen palkintokolmikon muodostivat Alpinen Esteban Ocon, Aston Martinin Sebastian Vettel ja Mercedeksen Lewis Hamilton. Oconille kisavoitto on uran ensimmäinen.

Kisa sai lisäväriä jo startissa, kun kuljettavat lähtivät kostealle radalle välikelin renkailla. Tämä enteili tapahtumia avausmutkaan – ja niitä todella nähtiin!

Katso startin uskomattomat tapahtumat yllä ja alla olevilta videoilta. Alla myös joukkokolarin aiheuttaneen Valtteri Bottaksen kommentit. Raportti jatkuu videoiden alla. 

Toisesta ruudusta lähteneen Bottaksen aiheuttaman joukkokolarin ja siitä syntyneiden tapahtumien seurauksena joutuivat keskeyttämään suomalaisen lisäksi Red Bullin Sergio Perez, Ferrarin Charles Leclerc, Aston Martinin Lance Stroll ja McLarenin Lando Norris, johon Bottas törmäsi ensimmäisenä. Lisäksi MM-sarjan johtajan Max Verstappenin auto vaurioitui, mutta hollantilainen pystyi jatkamaan kisaa kärkikymmenikön ulkopuolella. 

Kuskien järjestys sekoittui valtavasti startissa, kun esimerkiksi 15 ruudusta lähtenyt Ferrarin Carlos Sainz nousi 11 sijaa (video alla). Espanjalainen oli lopulta neljäs. 

 

Starttikaaoksen seurauksena kisa keskeytettiin. Tauon aikana rata kuivui, mikä aiheutti hämmästyttävän käänteen uusintastarttiin.

Kisajohdossa ollut Mercedeksen Lewis Hamilton jäi ainoana autona radalla lämmittelykierrokselta. Hamilton starttasi yksinään (video alla), mutta putosi kisan viimeiseksi, kun hän tuli ottamaan alle muiden jo vaihtamat kuivan kelin renkaat seuraavalla kierroksella. 

– Mercedekselta täydellinen uinahdus, C Moren asiantuntija Toni Vilander kommentoi ihmetellen. 

Lämmittelykierroksen varikkostopit sekoittivat myös järjestystä uudelleen. Johtoon nousi hetkeksi Williamsin George Russell, mutta brittikuskin ongelmat avasivat tien kärkeen Alpinen Esteban Oconille, kannoillaan Aston Martinin Sebastian Vettel

Alfa Romeon Kimi Räikkönen ei pystynyt hyödyntämään kisakaaosta. Hän käväisi kymppisakissa, mutta tallin virhe varikolla pilasi kisan. Suomalainen päästettiin stopilta Nikita Mazepinin eteen, ja kaksikon törmäyksen seurauksena Haas-kuski joutui keskeyttämään (video alla). 

Räikkönen sai tästä hyvästä 10 sekunnin aikasakon. Suomalaisveteraani oli lopulta 11:s. 

Uusintastartissa mokannut Mercedes sai myös taktisen onnistumisen, kun Hamilton nousi kolmannella stopillaan Verstappenin edelle. Tämän jälkeen seitsenkertainen mestari kipusi vielä kolmanneksi, mikä riitti nostamaan hänet myös MM-sarjan kärkeen kuuden pinnan erolla Verstappeniin. Vaurioituneella autolla taistellut Red Bull -tähti oli kymmenes.  

Hamilton olisi noussut todennäköisesti korkeammallekin, mutta Alpinen Fernando Alonso piinasi Mercedes-tähteä monen kierroksen ajan (video alla). 

Voittotaistossa Vettel uhkasi moneen otteeseen Oconia, mutta ranskalainen piti pintansa reilun sekunnin erolla ja otti uransa avausvoiton. Ykköstila on ensimmäinen myös Alpine-tallille. 

Vettelille palkintosija on kauden toinen.

Kaikkiaan 23 osakilpailun F1-kaudesta on ajettu 11 GP:tä, ja sarja jää nyt kesätauolle. Seuraavan kerran kilpaillaan Belgian Spassa 29. elokuuta. 

Unkarin GP:n tulokset:

1. Esteban Ocon Alpine
2. Sebastian Vettel Aston Martin +1,859
3. Lewis Hamilton Mercedes       +2,736
4. Carlos Sainz Ferrari         +15,018
5. Fernando Alonso Alpine       +15,651
6. Pierre Gasly AlphaTauri      +63,614
7. Yuki Tsunoda AlphaTauri      +75,803
8. Nicholas Latifi Williams     +77,910
9. George Russell Williams      +79,094
10. Max Verstappen Red Bull     +80,244
11. Kimi Räikkönen Alfa Romeo  1. kier.

Kuljettajien MM-pisteet, 11/23 kisaa:

Kuski

Talli

Pisteet

1

Lewis Hamilton

Mercedes

192

2

Max Verstappen

Red Bull

186

3

Lando Norris

McLaren

113

4

Valtteri Bottas

Mercedes

108

5

Sergio Perez

Red Bull

104

6

Charles Leclerc

Ferrari

80

7

Carlos Sainz

Ferrari

80

8

Daniel Ricciardo

McLaren

50

9

Sebastian Vettel

Aston Martin

48

10

Pierre Gasly

AlphaTauri

48

11

Esteban Ocon

Alpine

39

12

Fernando Alonso

Alpine

36

13

Lance Stroll

Aston Martin

18

14

Yuki Tsunoda

AlphaTauri

16

15

Nicholas Latifi

Williams

4

16

George Russell 

Williams

2

17

Kimi Räikkönen

Alfa Romeo

1

18

Antonio Giovinazzi

Alfa Romeo

1

19

Mick Schumacher

Haas

0

20

Nikita Mazepin

Haas

0

Valmistajien MM-pisteet, 11/23 kisaa:

Talli ja moottori

Pisteet

1

Mercedes

300

2

Red Bull Racing Honda

290

3

McLaren Mercedes

163

4

Ferrari

160

5

Alpine Renault

75

6

Aston Martin

66

7

AlphaTauri Honda

64

8

Williams Mercedes

6

9

Alfa Romeo Racing Ferrari

2

10

Haas Ferrari

0

Lue myös:

    Uusimmat