F1-lehdistökatsaus: Valtteri Bottas tarjoaa Lewis Hamiltonille makeat unet – Ferrari ei ansaitse sekoilustaan palkinnoksi edes kyykkyviinejä

Taatun tapahtumaköyhä Espanjan F1-kisa näyttäytyi brittimedian silmissä Lewis Hamiltonin täydellisenä suorituksena, joka osoitti Valtteri Bottakselle paikan tämän vuoden MM-taistelussa. Viihteestä Barcelonassa vastasi jälleen kerran Ferrari.

Hamilton karkasi paalupaikalta voittoon, kun Valtteri Bottas jäi ratkaisevasti jälkeen heti lähdössä. Max Verstappen ponkaisi Red Bullilla ohi ja jätti suomalaisen kisassa kolmanneksi.

Autosport-lehden Alex Kalinauckas näkee Mercedeksen ottaneen opikseen sokista, jonka Red Bull oli sille tarjoillut Britannian Silverstonen toisessa kisassa. Lähtökohdat Barcelonan viikonloppuun näyttivät silti huomattavasti uhkaavammilta kuin lopputulos.

– Mercedes ei hermostunut Verstappenin perjantain vauhdista. Pitkien vetojen data toisissa harjoituksissa ei koskaan anna täyttä ennustusta siitä, mitä kisassa tulee tapahtumaan, mutta Verstappenin 0,29 sekuntia parempi kierrosvauhti Hamiltoniin mediumrenkailla sai Mercedeksen uskomaan, että hän olisi taas todellinen uhka. (Tallipäällikkö) Toto Wolff meni niin pitkälle, että sanoi hänen olevan jopa voittajasuosikki.

Täydellisyyttä hipova Hamilton löysi zonen ja grooven

Brittilehdistössä alkoi varsin tylsän kisan jälkeen Hamiltonin ylistäminen. BBC:n Andrew Benson hehkutti suoritusta ”täydellisyyden hipomiseksi”, joka antoi taas kerran kaikuja Ayrton Sennan suuruuden hetkistä.

– Se on kaukana jännittävimmästä kisasta katsoa, niin vahva oli Hamiltonin hallinta, mutta hänen Mercedeksensä sisällä kuljettaja sanoo yltäneensä suoritustasolle, jota jopa hän itse on harvoin tavoittanut.

– Hän löysi sen kuuluisan ”zonen” – paikan, jossa suoritus sujuu helposti, jolla uudet tasot saavutetaan – se on jokaisen urheilijan tavoite, Benson kehui.

Sky Sportsin arvioissa sama jatkui.

– ”Zonessa. Mestariluokkaa. Toisesta liigasta”. Siinä vain kolme kuvausta, joita käytettiin kisan jälkeen Lewis Hamiltonin Espanjan Tour de Forcesta, kun hän leikitteli neljänteen peräkkäiseen voittoonsa Barcelonassa, suitsuttivat Skyn Matt Morlidge ja James Galloway.

– Hamilton on löytänyt groovensa. Hänen kosketuksensa on samanlainen kuin sanotaan (kriketin) lyöjistä, että hän näkee pallon yhtä isona kuin rantapallon. Kuusi kisaa kauden alusta hän on jo täysin karussa, ja seuraavalla sisävuorolla hän on täysin vastustajiensa tavoittamattomissa, kuvaili The Guardianin Gilles Richards.

Hamilton nukkuu yönsä hyvin tällaisen Bottaksen kanssa

Valtteri Bottakselle BBC:n kolumnisti Benson ei uhraa montaakaan riviä digitaaliavaruutta. Aika-ajossa mestarin tasoa hätyytellyt suomalainen ei ollut kisassa minkäänlainen uhka Hamiltonille.

– Sunnuntai oli Bottakselle mieltä alentava kokemus, kun huono lähtö pudotti hänet neljänneksi avauskierroksella, mistä hän toipui ainoastaan kolmanneksi samalla, kun Hamilton katosi kaukaisuuteen.

– Todellisuutta on, että Hamilton on vain vähän liian hyvä hänelle, Benson jatkoi.

Italialaislehti La Gazzetta dello Sport on samoilla linjoilla.

– Tällaisen Bottaksen kanssa englantilainen saa nukkua yönsä levollisesti myös muutaman seuraavan vuoden, näpäytti Gazzettan Gianluca Gasparini.

The Race -sivustolle vaihtanut Autosport-lehden entinen kolumnisti Edd Straw näki Bottaksen viikonlopun vain arvosanan 7,5 tasoiseksi.

– Hän painosti Hamiltonia läpi aika-ajon, mutta hänen kisansa ei ollut samalla tasolla, ja lähtö maksoi hänelle. Startti oli Bottakselle kaikki kaikessa, mutta hän sai keskinkertaisen lähdön, ja joutui Verstappenin puristamaksi vasemmalta ja (Lance) Strollin oikealta.

Ferrari ei ansaitse edes kyykkyviinejä

Mutta mitä olisi kisaviikonloppu ilman Ferrarin kriisitunnelmia. Kaikkien aikojen heikoimman Barcelonan aika-ajon jälkeen punaisille jäi käteen Sebastian Vettelin seitsemäs tila, joka tuli vahvan taktisen sekoilun säestämänä. Charles Leclerc joutui puolestaan keskeyttämään turvavyönsä hajottua ja voimayksikkönsä oikkuiltua.

Vetteliä käskettiin ensin ainoan varikkokäyntinsä jälkeen säästämään renkaita, sitten hyökkäämään ja lopulta taas säästämään. Taustalla saattoi olla empiminen yhden ja kahden pysähdyksen välillä. Lopulta Vettel joutui itse pohtimaan taktisia valintojaan.

– Minusta se Ferrarin taktikko, jolle Vettel opetti kisan puolivälissä taktiikkaa, saisi vaihtaa työtä ja mennä varikolle vaihtamaan renkaita, arvosteli Autosprint-lehden entinen päätoimittaja Alberto Sabbatini.

– Charles Leclerc on oikukkaan ja hitaan Ferrarinsa armoilla, mikä on musertavaa valtavan lahjakkaalle kaverille, joka on naamioinut tilanteen rumuuden kahdella palkintosijallaan, kommentoi Corriere della Seran Daniele Sparisci.

Toimittaja epäilee, että näin asioiden kuuluikin mennä Barcelonassa, jossa Ferrarin alamäen ja Mercedeksen ylivoiman ensioireet nähtiin jo helmikuun talvitesteissä.

– Samalla, kun maailma on muuttunut koronaviruksen takia, F1 näyttää jääneen Katalonian talveen, Sparisci toteaa.

– Ferrarilla ei ole syytä korkata edes Lambruscoa (halpaa punaviiniä) juhlistaakseen seitsemättä sijaansa jäätyään yli kierroksen Lewis Hamiltonille, tokaisee La Gazzetta dello Sportin Gasparini.

Lue myös:

    Uusimmat