Mitä ihmettä? Hylätty Sebastian Vettel edelleen F1-tuloslistan kakkosena – tästä on kyse

Myöhään sunnuntai-iltana tuli tieto, että Aston Martinin saksalaistähden Sebastian Vettelin suoritus Unkarin GP:ssä on hylätty. Vilkaisu F1-kisan tuloslistalle kuitenkin paljastaa sen, että Vettel on edelleen kakkospaikalla. 

Vettelin suoritus joutui uhan alle, kun Kansainvälinen autoliitto pystyi tarkastuksessaan ottamaan Aston Martin -autosta vain 0,3 litran polttoainenäytteen. Sääntöjen mukaan F1-autoista pitää pystyä pumppaamaan vähintään litran bensanäyte missä tahansa vaiheessa kisaviikonloppua.

Tämän takia FIA:n tuomaristo hylkäsi Vettelin suorituksen Unkarissa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Saksalainen on kuitenkin edelleen tuloslistalla kakkosena. Tämä johtuu siitä, että hylkäyksen jälkeistä tuloslistaa ei ehditty virallistaa ennen Aston Martinin tekemää valitusta. Tästä syystä tilapäinen tuloslista, jossa Vettel on toinen, on edelleen voimassa. Sama käytäntö koskee myös mahdollisia protesteja.  

Jos talli ei olisi valittanut tuomiosta, Vettelin kohdalla lukisi jo kirjainyhdistelmä DSQ (hylätty).

Aston Martinin tallipomo Otmar Szafnauer selvitti valitusperusteita Autosportille

– Laskujemme mukaan autossa pitäisi olla vielä 1,44 litraa polttoainetta jäljellä siitä otetun 0,3 litran näytteen jälkeen. Meidän pitää vain osoittaa FIA:lle, että polttoaine oli siellä ja että 0,3 litraa on tarpeeksi heidän testejään varten. Se on pohja valituksellemme, Szafnauer kommentoi. 

– Auto tullaan takavarikoimaan. Etsimme polttoaineen auton sisältä ja mittaamme sen. Selvitämme tämän. 

Szafnauer epäili, että kyse saattoi olla viallisesta pumpusta. 

– Mittaamme autoon laitettavan polttoainemäärän. Ja FIA:n hyväksymä polttoainevirtausmittari mittaa käytetyn polttoaineen määrän, tallipomo järkeili. Tästä voi laskea erotuksen. Ja siitä tiedämme, että autossa on 1,75 litraa polttoainetta jäljellä. Kaikki data on käytettävissä. 

Säännön mukaan polttoaine pitää kuitenkin pumpata fyysisesti ulos autosta. 

– Se on vanha sääntö, joka on laadittu aikana, jolloin meillä ei ollut käytössä kaikkia näitä mittareita, Szafnauer summasi. 

Jos Vettelin hylkääminen jää voimaan, Mercedeksen Lewis Hamilton nousee kisan kakkoseksi ja Ferrarin Carlos Sainz kolmoseksi. Samalla Alfa Romeon Kimi Räikkönen saa yhden MM-pisteen 10. sijallaan.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja