F1-lehdistökatsaus: Lewis Hamilton tanssi jumalten kanssa – Kimi Räikkönen italialaisten rakkauden kohteena

Loppuhetkien vesisade ja sen tuoma draama puhuttelivat kansainvälistä F1-lehdistöä Venäjän GP:n jäljiltä. Lewis Hamiltonin lisäksi rakkauden kohteeksi pääsi Alfa Romeon suomalaiskonkari Kimi Räikkönen.

Lauantain aika-ajossa möhlännyt ja varikkomuuriin osunut Hamilton paikkasi virhettään ajamalla voittoon sunnuntain kisassa. Hamilton näytti jo jäävän toiseksi, kun McLarenin Lando Norris piti ykkössijaa hallussaan.

Loppuhetkien vesisade laittoi pakan uusiksi. Norris piti kiinni kuivan kelin renkaista, kun taas Hamilton otti sadekelin kumit allensa.

Se kannatti. Norris liukasteli ulos radalta, tipahtaen seitsemänneksi. Hamilton ajoi ruutulipulle ykkösenä, perässään Max Verstappen, joka teki hurjan nousun.

Kisan ratkaisu tuli Norrisin jääräpäisestä ratkaisusta.

– Voimakassanainen ”ei”, kun McLaren kutsui hänet varikolle, muistutti minua Gilles Villeneuvesta. Oliko Lando oikeassa? Ei. Olivatko insinöörit oikeassa? Ehdottomasti. Mutta kuinka voit olla rakastamatta kuskia, joka laittaa sydämensä kaiken edelle. Onni ei ole aina puolellaan, quotidiano.net:n Leo Turrini mietti.

– Kuvainnollista, että Lewis Hamiltonin uran sadas voitto tuli sadejumalten avulla. Niiden, joiden kanssa hän on juhlinut niin monesti 14 vuoden ja 108 päivän aikana. Taivas oli julma Lando Norrisille, joka haaveili astuvansa sille polulle, millä seitsenkertainen maailmanmestari on ollut. Lewis hymyili, Norris kyynelehti, DailyMailin Jonathan McEvoy niputti antia.

Hamilton: "Kilpailijamme on supernopea"

Lauantain yllätyspaalumies Norris keräsi kovasti sympatiaa lopun virhearvioinnista huolimatta.

– Päivän kuskin titteli on annettava Norrisille, joka kontrolloi kisaa päästyään Carlos Sainzin edelle. Kaikki mureni lopun rengasvalintaan, BBC:n Andrew Benson mietti.

Suuri ja mahtava Lewis, Max kuin Schumi

Mercedeksen brittikuski Hamilton oli pienimuotoisen pakkovoiton äärellä Sotshissa. Paineet olivat valtavat, kun Red Bull otti Verstappenille uuden moottorin. Se tiesi joukon perältä lähtöä.

Kuten useissa kisoissa tällä kaudella, Hamilton kävi kovaa taistelua Norrisia vastaan.

– Nuorten tähtien kanssa taistelu on kuin uusi polttoaine, jolla Lewis vahvistaa kilpeään. Sunnuntaina puhuttiin ilmiöstä, joka on yksi F1-historian upeimmista, La Gazzetta dello Sportin Gianluca Gasparini kirjoitti, viitaten Hamiltonin uran sadanteen voittoon.

Norris: "Näin se meni, minä tein päätöksen"

Hamilton on ensimmäinen F1-kuski koskaan, joka yltää sadan voiton kerhoon.

Sunnuntain lopputulosten myötä Hamilton nousi MM-taulukon kärkeen. Britti ei kuitenkaan pystynyt repimään toivottua eroa Verstappeniin, jonka piti jäädä alemmille sijoille.

– Ainoa ristiriitainen sävy Hamiltonin kunniallisessa päivässä oli Max Verstappen. Hänen pahin kilpailijansa, joka iski piikin lihaan, vaikka hän ei edes voittanut, La Gazzetta dello Sportin Luigi Perna huomioi, viitaten hollantilaisen häikäisevään nousuun.

Saksalaislehden Bildin mielestä Verstappenin ajossa oli Michael Schumacherin ajoilta tuttuja piirteitä.

– Hänen suorituksensa muistutti siitä, mitä ”Schumi” teki.

Viittaus kohdistui vuoteen 1995, jolloin Schumacher voitti Belgian kisan starttaamalla ruudusta 16. Vuonna 2011 Schumacher nousi Spassa 24. paikalta peräti viidenneksi.

Verstappen tyytyväinen kakkostilaan: "Vielä aamulla en olisi uskonut"

Maranellon yllätyskäänne

Hamiltonin ja Verstappenin lisäksi palkintopallille nousi Ferrarin Carlos Sainz. Maranellon punaisten riveissä on tapahtunut pienimuotoinen vallanvaihto, mikä puhuttaa Italiassa.

Kauteen lähdettäessä Charles Leclercin piti olla Ferrarin selkeä ykköskuski. Leclerc kun on Ferrarin oma johtotähti. Oma kasvatti, oma kultapoika.

Toisin on käynyt.

McLarenilta Ferrarille siirtynyt Carlos Sainz on ollut isosti esillä.

– Uusi johtohahmo Sainz siivittää uudelleenrakennusta. Ferrarin neljästä palkintokorokepaikasta kolme on mennyt hänen nimiinsä, Corriere della Srean Daniele Sparisci huomioi.

Sainz oli hereillä lopun sadesirkuksen keskellä. Samaan aikaan Ferrari uinui Leclercin kanssa.

– Ei tarvitse kuin katsoa Ferrari-kaksikon kasvoja saadakseen kuvan täysin vastakkaisista tunnelmista. Leclerc oli taktisen virheen uhri, mikä tuhosi hänen upean nousunsa. Samaan aikaan Sainz juhli jälleen palkintopallilla, La Gazzetta dello Sportin Luigi Perna huomioi.

Kisaan joukon hänniltä lähtenyt Leclerc havitteli viiden joukkoon nousua ennen lopun sääruljanssia. Leclerc liukasteli kuivan kelin renkailla ulos radalta, jääden vasta sijalle 15.

Tulos antoi lisää pontta Ferrarin sisällä käyvään puhuriin. Italian GP:n jälkeen julkisuuteen levisi raportteja, joiden mukaan Ferrari kuuntelisi enemmän Sainzin antamaa palautetta auton kehitystyössä.

Kunniaa Kimille

– Venäjän GP oli hullu, uhkarohkeutta vaatinut viihdyttävä kisa. Sen keskellä Kimi Räikkönen keräsi tärkeitä pisteitä viemällä Alfa Romeon kahdeksanneksi, topspeedblog.it:n Umberto Zapelloni huomioi.

Räikkönen oli yksi loppuhetkien kaaoksen onnistujista. Alfa Romeon konkarikuski tiesi, ettei hänellä ole mitään hävittävää. Oikeaan osunut rengasvalinta ja oikein ajoitettu pysähdys nostivat suomalaisen parhaimmillaan seitsemänneksi.

– Räikkönen on jättämässä F1-ympyrät kunniallisella tavalla. Hän palasi koronatauolta ja vetäisi kahdeksannen sijan hatusta – aivan kuin tyhjästä. Ihailtavaa, La Gazzetta dello Sportin Giusto Ferronato hehkutti.

Räikkönen keräsi rakkautta Italiasta. Gian Carlo Minardi (minardi.it) nosti esiin F1:n tämän kauden ”monimuotoisuuden”.

– Todistamme epäilemättä yhtä parasta kautta pitkään aikaan. Niin kilpailun tason kuin kilpailukunnan vaihtelevuuden kannalta. Toisaalla ”vanhat kaverit” kuten Fernando Alonso ja Kimi Räikkönen lyövät kokemuksen rintaäänellä A-luokan suorituksia pöytään. Samaan aikaa nuoret loistavat päättäväisyydellään. Keskellä on Lewis Hamilton, joka haluaa todistaa sen, että hän on yhä kaikista vahvin. Maksoi mitä maksoi, Minardi muotoili.

VIDEO: Formulastudio analysoi Räikkösen kisan

Bottaksen pelastus

Italian lisäksi Räikkönen sai rakkautta muultakin F1-medialta.

– Hän nappasi enemmän pisteitä kuin mitä koko talli oli kerännyt kasaan aiemmissa kisoissa, GP Blogin puolella huomioitiin, arvosanan 9 kera.

– Nimimerkkinsä mukaan Räikkönen oli kuin Jäämies varmistaen tallilleen tärkeät pisteet. Hän saattaa lopettaa uransa kauden päätteeksi, mutta jos jonkin on varmaa, niin se, että hän osaa yhä ajaa, PlanetF1:n Finley Crebolder totesi, antaen arvosanan 9.

The Racen Edd Straw rauhoitteli hieman Räikkönen-hypeä, muistuttamalla viikonlopun hitaasta alusta.

– Hän oli vaikeuksissa aika-ajossa, mutta hän ajoi älykkäästi sunnuntain kisassa. Avainhetkien päättäväisyys toi hänelle parhaan tuloksen yli kahteen vuoteen, Straw totesi, antaen arvosanan 7.

Räikkönen: "Auto toimii hyvin, mutta vähän vauhtia uupuu"

Sen sijaan Mercedeksen Valtteri Bottas ei paljoa hurraa-huutoja kerännyt. Bottas oli jäädä kokonaan pistesijojen ulkopuolelle sunnuntain moottorivaihdoksen ja siitä seuranneiden lähtöruuturangaistusten jäljiltä.

– Hän ei pystynyt millään tavalla puolustautumaan Verstappenia vastaan. Sen jälkeen hän jäi jumiin (Pierre) Gaslyn taakse. Näytti siltä, että hän jäisi pistesijojen ulkopuolelle. Puolustuksena pitää sanoa, että hän ajoi hyvin välikelin renkailla, nousten viidenneksi. Mutta jos totta puhutaan, loppu oli Bottaksen ainut oikeasti hyvä hetki koko viikonlopun aikana, PlanetF1:n Crebolder summasi, arvosana 5 kera.

VIDEO: Verstappen helposti Bottaksen ohi Venäjällä

VIDEO: Bottas saa tuiman radioviestin Toto Wolffilta

Toisin kuin Verstappen, Bottas ei pystynyt tekemään kunnon nousua. Se hämmensi monia F1-asiantuntijoita.

– Latteaa. Varsinkin kisassa. Sade mahdollisti hänelle kohtalaisen tuloksen sen sijaan, että hän olisi jäänyt sijalle 14, The Racen Edd Straw mietti, antaen vain arvosanan 4,5.

VIDEO: Formulastudio analysoi Bottaksen kisan

Bottas: "Ei päässyt ohitusetäisyydelle missään, mutta pisteitä kuitenkin"

Lue myös:

    Uusimmat