F1-fiaskosta nousi esiin aiheellinen kysymys: Miksi Lewis Hamiltonia ei rangaistu sääntöjen rikkomisesta?

3:58
Lewis Hamilton saapui maaliin rengasrikkona.

Lewis Hamiltonin vasen eturengas tuhoutui täysin Britannian GP:n viimeisellä kierroksella viime sunnuntaina Silverstonessa. Olisiko brittikuskin pitänyt sääntöjen mukaan saada jatkaa radalla vai suunnata suoraan varikolle?

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Britannian toinen GP suorana 7.-9.8.
Pe: 1. harjoitukset klo 12.55, 2. harjoitukset klo 16.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Britannian toinen GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Tätä ihmettelee muun muassa autourheilusivusto Motorsport.comin hollanninkielinen osio.

Säännön mukaan kuljettajan, jonka auto on rikkoutunut, pitää suunnata välittömästi varikolle. Näin Hamilton ei kuitenkaan tehnyt, vaan kitkutteli kolmella renkaalla maaliin ja kisan voittoon ennen Red Bullin Max Verstappenia, joka ei aivan ehtinyt kuromaan kiinni verkkaasti radalla edenneen mestarin etumatkaa.

Motosport.com nostaa esiin sen, että hieman vastaavassa tilanteessa Alfa Romeon kuljettajaa Antonio Giovinazzia rangaistiin perjantain vapaissa harjoituksissa, kun hän oli jatkanut radalla rikkoutuneella autolla. Italialaiskuskin olisi tuomariston mukaan pitänyt parkkeerata muille vaaraksi ollut auto välittömästi radan varteen sen sijaan, että hän kitkutti ajokkinsa varikolle kunnostettavaksi.

Sääntökirjan mukaan F1-autolla ei saa ajaa tarpeettoman hitaasti, epäsäännöllisesti tai tavalla, joka potentiaalisesti aiheuttaa vaaratilanteita.

Hamiltonin voi katsoa ajaneen sunnuntaina vaaraa aiheuttaneella tavalla, sillä kolmella renkaalla taiteilu on huomattavan hankalaa, hidasta ja epävakaata.

Tiukan sääntötulkinnan mukaan Hamiltonin olisikin pitänyt ajaa maalisuoran sijaan varikolle, mutta mahdollisesti siksi, että käynnissä oli jo kilpailun viimeinen kierros, rikkomus katsottiin sormien läpi.

Rangaistuksen sijaan tuomaristo ainoastaan ilmoitti Hamiltonin tallille Mercedekselle, että rikkinäisellä renkaalla ajavien kuljettajien on syytä ajaa hitaasti. Ilmoitus annettiin myös Valtteri Bottaksen ja McLarenin Carlos Sainzin rengasrikkojen kohdalla.

– Tämä oli suora käsky kisan johdolta talleille, kisajohtaja Michael Masi totesi.

Hamiltonin puolesta kisatilanteessa puhui myös se, että hänen autonsa oli rengasrikosta huolimatta ehjä. Perjantaina rangaistuksen saaneen Giovinazzin jäljiltä radalle jäi sotkua Alfasta irronneista osista.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja