F-Secure: Haittaohjelmalla jopa oma asiakaspalvelu opastamassa uhreja lunnaiden maksamisessa

Tietoturvayhtiö F-Securen asiantuntijat varoittavat lunnaita vaativista kiristyshaittaohjelmista nettishoppailun joulusesongin alkaessa.

Rikolliset yrittävät huijata 365 päivänä vuodessa, mutta verkko-ostosten sesonkiaikaan hyökkäyksiä on laajemmin. 

-Ihmisten on hyvä tiedostaa riskit välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä silloin kun vierailevat runsaasti mainoksia sisältävillä sivustoilla, toteaa F-Securen tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan.

Varsinkin kiristyshaittaohjelmien on havaittu lisääntyneen loma-aikoina. Ohjelma lukitsee tietokoneen ja vaatii uhria maksamaan lunnaat laitteen vapauttamiseksi. 

Yhtiö kertoo esimerkkinä Browlock-haittaohjelmasta. Kyseessä on ns. ”poliisihaittaohjelma”, joka lukitsee tietokoneen näytön ja esiintyy lakia valvovana viranomaisena.  Sullivanin mukaan useimmat poliisiteeman kiristysohelmat eivät kuitenkaan avaa laitetta uhrin maksettua lunnaat.

Joidenkin kiristysohjelmien taustalla on erilainen infrastruktuuri. Esimerkiksi Cryptowall käyttää salaustekniikkaa ja lukitsee sisällön, kuten kuvat tai asiakirjat.

-Cryptowallilla ja muilla vastaavilla on jopa ihmisiä asiakaspalvelussa auttamassa lunnaiden maksamisessa, joten he pitävät myös lomia samalla tavalla kuin muutkin. Viime vuonna Cryptowall lakkasi toimimasta tammikuun alussa. Veikkaan, että joulukuun huijauksilla he maksoivat oman lomansa, pohtii Sullivan.

Lue myös:

    Uusimmat