Mainos

Expressen: Vasta Jokela havahdutti kouluiskun uhkaan Ruotsissakin

Ruotsissa havahduttiin kouluiskujen uhkaan vasta kunnolla Suomessa vuonna 2007 tapahtuneen Jokelan kouluampumisen jälkeen.

Ruotsalaislehti Expressenin näkökulmakirjoituksessa todetaan, että Trollhättanin kouluiskussa poliisin toiminta saattoi pelastaa henkiä, koska poliisi oli muuttanut toimintatapojaan vuonna 1999 tapahtuneen Yhdysvaltojen Coloradon Columbinen lukion ja vuoden 2007 Suomen Jokelan kouluampumisten jälkeen.

Kirjoituksessa todetaan, että niin Yhdysvalloissa Columbinen lukion kouluammuskelussa, joka vaati 13 ihmisen hengen, kuin Jokelassa, jossa sai surmansa kahdeksan ihmistä, poliisi piiritti ensin rakennuksen rajatakseen vahinkoja. Tämä johti siihen, että hyökkääjä pystyi tekemään tuhoa koulun sisällä.

Erityisesti Jokela oli Expressenin mukaan ruotsalaispoliiseille herätyksen paikka. Silloin poliisi muutti taktiikkaansa ja koulutustaan. Koulutuksessa keskityttiin uhan kohtaamiseen mahdollisimman nopeasti.  

Tämä tarkoittaa kirjoituksen mukaan sitä, että ohjeiden mukaan paikalle saapuvat poliisit eivät välitä loukkaantuneista tai kuolleista, vaan etenevät kohti uhkaa neutraloidakseen mahdollisen ampujan. Tämä voi pelastaa ihmishenkiä.

Kirjoittajan mukaan, vaikka kouluiskujen uhka oli tiedostettu, harva pystyi arvaamaan Trollhättanin kouluhyökkäystä etukäteen, kahdeksan vuotta Jokelan jälkeen. Hyökkäystä ei tehty ampuma-aseella ja mikä pahinta, kirjoittaa toimittaja Expressenissä, se oli rasistinen viharikos, joka kohdistui tummaihoisiin ja hiuksisiin lapsiin ja aikuisiin.

Tähän epätodennäköiseen tilanteeseen saapui kaksi poliisia Trollhättanissa viime torstaina. He saapuivat vain kuusi minuuttia hälytyksestä, etsivät hyökkääjän, kohtasivat hänet ja ampuivat häntä.  Tässä kaikessa synkkyydessä he toimivat niin kuin koulutuksessa oli ajateltu.

– Poliisi esti teoillaan todennäköisesti lisäuhrit, totesi pääministeri Stefan Löfven Trollhättanin vierailullaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.