Ex-kansanedustaja sai urheilu-urallaan vahingossa dopingia

Olympiakomitean entinen pääsihteeri muistaa tapauksen, kun doping-piikki annettiin urheilijalle vahingossa.

Suomen Olympiakomitean pääsihteerinä 1977–1996 toiminut Kosti Rasinperä on saanut seurata aitiopaikalta huippu-urheilun kehitystä.

Dopingia on käytetty olympialaisissa antiikin ajoista lähtien, mutta sen osuus on kasvanut sitä mukaa, mitä rahakkaampaa bisnestä urheilusta on tullut. Ahneus ajaa kataliin tekoihin.

Niin sanottuja mustikkakeitto-selityksiä, joissa urheilijat vakuuttelevat tietämättömyyttään dopingin saajina Rasinperä ei ole koskaan uskonut.

– Mitkään sabotage-selitykset eivät taida olla totta. En ole koskaan uskonut niihin, mutta teoriassahan kaikki on mahdollista.

Harvinainen vahinko

Poikkeus vahvistaa säännön myös tässä asiassa.

– Itse asiassa tiedän yhden tapauksen, jossa urheilija sai vahingossa dopingia. Se tapahtui painija Marko Asellille, kun hän loukkasi olkapäänsä Kouvolan EM-paineissa vuonna 1997.

– Nuori lääkäri pisti hänelle kipupiikin, joka olikin kiellettyjen aineiden listalla. Se on pitkä lista, eikä kokematon lääkäri voinut tietää sitä. Tuskinpa sitä tuskissaan oleva urheilijakaaan siinä tilanteessa ajattelee muuta kuin, että saa kipulääkkeen. Sitten Marko joutui testeihin, ja aine näkyi niissä. Todettiin, että kyse oli puhtaasta vahingosta.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja