Europarlamentaarikot tenttaavat lääkeviraston pääjohtajaa rokotetilanteesta

2:43
Lääkefirmojen toimitusongelmat hidastavat suomalaisten rokottamista. Näin Marin jyrähti asiasta.

Euroopan lääkeviraston pääjohtaja Emer Cooke on tänään Euroopan parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnan kuultavana ajankohtaisesta rokotetilanteesta. Valiokunnan kuuleminen on alkuillasta Suomen aikaa.

Euroopan lääkeviraston odotetaan käsittelevän perjantaina lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen myyntilupaa.

AstraZenecan rokotteen on odotettu vauhdittavan verkkaisesti alkaneita rokotuksia EU-maissa, mutta yhtiö on kuitenkin jo ilmoittanut, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljon koronarokotteita Eurooppaan kuin alun perin arvioitiin.

Viivästysilmoituksen jälkeen EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides lähetti AstraZenecalle kirjeen, jossa hän penäsi lisäselvityksiä viivästyksen syystä ja korosti aikataulussa pysymisen tärkeyttä. Myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on puhunut toimitusaikataulusta AstraZenecan toimitusjohtajan Pascal Soriot'n kanssa.

Kyriakides sanoi maanantaina alkuillasta, etteivät AstraZenecan vastaukset olleet siihen mennessä tyydyttäviä.

– Euroopan unioni haluaa tietää tarkalleen, mitkä annokset ja missä AstraZeneca on tähän mennessä tuottanut sekä sen, onko annokset toimitettu ja jos on, niin kelle, Kyriakides sanoi.

Aiemmin kaksi koronarokotetta on saanut myyntiluvan EU:ssa. Rokotukset alkoivat Pfizerin ja Biontechin kehittämällä rokotteella, ja tämän kuun alussa luvan sai Modernan rokote.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja