Euroopan lääkevirasto: Pfizerin koronarokotetta voidaan antaa yli 12-vuotiaille

3:39
Suomessa alkaa tutkimus lasten koronarokottamisesta – rokotetutkimuskeskus etsii vapaaehtoisia

Euroopan lääkevirasto kertoi perjantaina hyväksyneensä lääkeyhtiö Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen käytön 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Kyse on ensimmäisestä tämänikäisille hyväksytystä koronarokotteesta EU:ssa.

Saksa ilmoitti torstaina aloittavansa 12–15-vuotiaiden lasten koronarokotukset 7. kesäkuuta. Yhdysvalloissa ja Kanadassa 12–15-vuotiaiden rokottaminen on aloitettu jo aiemmin.

– Kuten oli ennakoitu, EMA:n lääkevalmistekomitea on tänään hyväksynyt Pfizerin ja Biontechin rokotteen käytön nuorilla 12–15-vuotiailla, sanoi EMA:n rokoteosaston (CHMP) johtaja Marco Cavaleri toimittajille perjantaina.

Yleisimmät rokotuksen sivuvaikutukset ovat EMA:n mukaan 12–15-vuotiailla samanlaisia kuin muillakin.

CHMP kertoi, että tutkimuksen suppeasta 12–15-vuotiaiden määrästä johtuen heillä ei tutkimuksessa havaittu harvinaisia sivuvaikutuksia.

CHMP totesi, että EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) on arvioimassa hyvin harvinaisia sydänlihastulehdus- ja sydänpussintulehdustapauksia, joita on ilmennyt Pfizerin ja Biontechin rokotteen käytön jälkeen.

Näitä on ollut pääasiassa alle 30-vuotiailla ihmisillä. Tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että tapaukset johtuisivat rokotteesta. EMA sanoo tiedotteessaan seuraavansa tätä asiaa.

CHMP katsoo, että Pfizerin ja Biontechin rokotteen hyödyt 12–15-vuotiailla ylittävät riskit, etenkin lapsilla, joilla on kasvanut riski saada vakava covid-19-tauti.

Perusteellisempaa tutkimusta pandemian alkuperästä halutaan

Paine uudesta, aiempaa perusteellisemmasta covid-19-pandemian alkuperää koskevasta tutkimuksesta on kasvamassa. Maailman terveysjärjestö WHO sanoi perjantaina kuitenkin odottavansa asiantuntijoidensa ohjeistusta, miten edetä asiassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi keskiviikkona maan turvallisuuspalvelut selvittämään, siirtyikö koronavirus ihmiseen Kiinassa eläinlähteestä vai laboratorio-onnettomuuden seurauksena.

EU-maat ja eräät muut maat ovat myös vaatineet selvyyttä seuraavista vaiheista pyrkimyksessä selvittää koronaviruksen mysteeri. Tämä nähdään elintärkeäksi ehkäistäessä pandemioita tulevaisuudessa.

Britannia hyväksyi Johnson & Johnsonin rokotteen

Britannia hyväksyi perjantaina Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen käytön.

Maan terveysministerin Matt Hancockin mukaan nyt hyväksytty rokote on uusi lisäys Britannian erittäin onnistuneeseen rokotusohjelmaan, joka on hänen mukaansa pelastanut yli 13 000 ihmisen hengen.

Britannialla on nyt käytössään neljä koronavirusrokotetta. Johnson & Johnsonin rokotetta tarvitaan vain yksi annos.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja