Mainos

Euroopan eläinasiajärjestöt puuttuvat porsaiden kaltoinkohteluun – Suomessa ongelmana kivulias kastraatio

Kansainvälinen End Pig Pain -kampanja vaatii porsaiden kärsimykseen puuttumista EU:n alueella.

Kampanjasta vastaa eurooppalaisten eläinasiajärjestöjen kattojärjestö Eurogroup for Animals. Suomessa sen jäseniä ovat Animalia ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Suomessa kampanjan pääasiallinen vaatimus on porsaiden kastraation vaiheittainen lopettaminen. Nykyinen eläinsuojelulaki ei edellytä karjuporsaiden kastraatiossa minkäänlaista kivunlievitystä ennen seitsemän vuorokauden ikää. Pitkän tähtäimen tavoitteena on lopettaa kirurginen kastraatio tyystin EU:ssa.

Eläinlääkäri: Kastraatio erittäin kivuliasta

Porsaiden kastraatio tehdään lihaan muodostuvan karjunhajun ehkäisemiseksi. SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli toteaa, että kastraatio on erittäin kivulias toimenpide ja sille on olemassa vaihtoehtoja.

Animalian kampanjavastaavan Veikka Lahtisen mukaan porsaat on mahdollista esimerkiksi rokottaa karjunhajua vastaan tai vaihtoehtoisesti totuttaa kuluttajat karjunhajuun.

– Esimerkiksi Isossa-Britanniassa karjuporsaita ei kastroida ollenkaan, ja Ruotsissa kivunlievitys on pakollinen, Lahtinen kertoo tiedotteessa.

EU:n laajuista kirurgisen kastraation kieltoa ajetaan vuoteen 2024 mennessä. Suomessa on mahdollista kieltää kivuliaat toimenpiteet ilman asianmukaista kivunlievitystä jo uudessa eläinsuojelulaissa, joka tulee näillä näkymin voimaan vuonna 2019. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.