EU haluaa eroon kertakäyttöpakkauksista – Pakkausteollisuus huolissaan markkinoiden pienenemisestä

1:51
EU haluaa eroon kertakäyttöpakkauksista - Pakkausteollisuus huolissaan markkinoiden pienenemisestä

EU-komissio ehdottaa EU:n laajuisia keinoja, joilla pakkausjätettä voidaan vähentää. Komissio pyrkii lisäämään pakkausten uudelleenkäyttöä ja tekemään kaikista pakkauksista kierrätettäviä. EU haluaa myös vähentää kertakäyttöpakkausten käyttöä ja se huolestuttaa Suomen pakkausteollisuutta. 

Ruokaa tai juomaa ei ravintoloissa tai kahviloissa enää tulevaisuudessa tarjota kertakäyttöastioista, jos EU-komission suunnitelmat toteutuvat. 

– Yritysten täytyy tarjota jotkut tuotteet uudelleen käytettävissä ja uudelleen täytettävissä pakkauksissa. Esimerkiksi vuoteen 2040 mennessä suurin osa noutokahvista tarjoillaan uudelleenkäytettävistä kupeista tai kupeista, jotka itse tuomme mukanamme, sanoi EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tiedotustilaisuudessa.

Koskee noin 10 isoa pakkausten valmistajaa

Esimerkiksi kuumista ja kylmistä juomista 80 prosenttia tarjoillaan uudelleen käytettävistä kupeista vuonna 2040. Myös noutoruuan ja verkkokaupan pakkaamisessa on lisättävä uudelleen käytettävien pakkausten määrää.

Suomen pakkausteollisuus on huolissaan kertakäyttöpakkausten vähentämissuunnitelmista.

– Jos regulaatiolla pienennetään markkinaa, myös liikevaihto ja sitä kautta rahamäärät pienenevät merkittävästi. Se koskee kaikkia suomalaisia metsäyhtiöitä, jotka tekevät pakkauksia tai pakkausmateriaaleja, varsinkin kartonkia valmistavia yrityksiä ja tietenkin kartonkia jalostavia yrityksiä. Niitä isoja yrityksiä on kymmenkunta, joita tämä koskee suoraan, laskee Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä.

Kaikista pakkauksista halutaan kierrätettäviä

Komission tavoitteena on pakkausjätteen määrän vähentäminen. Kaikista pakkauksista on tarkoitus tehdä kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä.

- Itse asiassa tuottamamme jätteen määrä kasvaa nopeammin kuin kierrätys. Vuonna 2020 65 prosenttia pakkausjätteestä kierrätettiin. Se tarkoittaa, että 35 prosenttia päätyy edelleen kaatopaikoille tai roskaksi, muistutti EU:n ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius komission tiedotustilaisuudessa.

Pakkausalan mukaan komission esitys lisäisi muovipakkausten käyttöä.

– Pakkauksia valmistettaisiin entistä enemmän muovista, joka sinänsä ei ole huono vaihtoehto. Muovihan on hyvin hallittu materiaali, mutta myös painavista materiaaleista eli metallista ja lasista valmistetaan tulevaisuudessa enemmän pakkauksia, arvioi Säilä.

Kierrätystä auttavia uusia pakkausmerkintöjä luvataan

Komissio esittää myös uusia merkintöjä pakkauksiin. Niiden avulla kuluttajat tietävät tarkasti, mihin kierrätysastiaan mikäkin pakkaus kuuluu.

– Jokaisessa pakkauksessa on merkintä, josta selviää, mihin jätevirtaan se kuuluu. Yhtenevät merkinnät otetaan käyttöön koko EU-alueella, kertoi ympäristökomissaari Sinkevičius.

EU-komission ehdotus menee seuraavaksi jäsenmaiden ja EU-parlamentin käsittelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja