Eturauhassyöpäepäilyssä kannattaisi käyttää magneettikuvausta – vähentäisi turhia koepaloja

Eturauhassyövän vaarassa testien perusteella olevilta miehiltä otetaan yleensä koepala. Tuoreiden tutkimustulosten perusteella monet miehet voisivat kuitenkin säästyä koepalan otolta magneettikuvauksen avulla. Koepalojen vähentyminen olisi tervetullutta, sillä toimenpide voi aiheuttaa esimerkiksi verenvuodon, kipuilun ja tulehduksien kaltaisia haittavaikutuksia.

Tulosten perusteella magneettikuvausta hyödyntämällä 27 prosenttia potilaista voisi välttyä turhalta koepalan ottamiselta. Samalla vaarattomien kasvainten virheellinen diagnosointi vähenisi, ja todennäköisesti syöpädiagnoosit myös tarkentuisivat, tutkijat kirjoittavat.

Arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat hieman alle 600 miehen tutkimuksiin. Kaikki osallistujat olivat PSA-testien perusteella lähetetty tarkempiin selvityksiin. Osana tutkimusta miehet ohjattiin ensin magneettikuvaukseen, minkä jälkeen heiltä otettiin koepalat transrektaalisen kaikututkimuksen yhteydessä sekä erikseen TPM-koepalat.

Eturauhassyöpä on Suomessa ja monessa muussa länsimaassa miesten yleisin syöpä. Se on yleensä hitaasti etenevä, eivätkä kaikki eturauhassyövät aiheuta koskaan oireita. Toisaalta osa syövistä etenee ja voi lopulta tappaa. Nykyään ei vielä osata varmuudella ennustaa, keiden eturauhassyöpä etenee ja ketkä tarvitsevat hoitoa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat