Etkö saa unta? Syyllinen voi löytyä täältä!

Unettomuus ja nukahtamisvaikeudet voivat johtua useasta eri asiasta. Listasimme niistä yleisimmät.

Etkö saa taaskaan unta? Syypää voi löytyä aivan muista asioista kuin nukkumistavoistasi.

1. Hormonit

Hormonit vaikuttavat hyvin moneen asiaan ja voivat olla syypäitä niin huonokuntoiseen ihoon kuin lihomiseenkin. Kansainvälisen uniyhdistyksen mukaan 40 prosenttia vaihdevuosia läpikäyvistä naisista kärsii uniongelmista.

Jos epäilet hormonien pitävän sinua hereillä öisin, ota yhteyttä lääkäriin.

2. Sattuu!

Stressi voi tuntua fyysisenä kipuna, mutta myös krooniset kiputilat aiheuttavat nukahtamisongelmia – miten muka voi nukahtaa, jos kehossa jäytää ikävä olo? Fyysisten kiputilojen lisäksi myös mielen ongelmat, kuten masennus, aiheuttavat nukkumisvaikeuksia.

Mistä kipu johtuu ja miten sitä voi hoitaa? Ota yhteyttä lääkäriin ja pyri hoitamaan kipuasi itse – jos esimerkiksi kärsit stressin mukanaan tuomista vatsaongelmista, yritä tuoda lepoa ja rauhaa elämääsi.

3. Valo

Tiesitkö, että niinkin yksinkertainen asia kuin kännykän, tietokoneen tai herätyskellon valo voi vaikuttaa nukahtamiseesi ja saada sinut heräämään helpommin?

Viihde-elektroniikan välittämä valo on niin sanottua "sinistä valoa", joka saa sinut pysymään virkeämpänä ja esimerkiksi kännykän vilkkuvalo voi jopa herättää sinut. Siksi ei ole suositeltavaa esimerkiksi katsoa televisiota tai viettää aikaa tietokoneella muutamaa tuntia ennen yöpuulle menoa. Sen sijaan lukeminen rauhoittaa ja auttaa unen tuloa.

4. Kuorsaako kumppanisi?

Nukahtamisongelmat voivat olla myös kumppanin syytä. Kuorsaaminen huonontaa myös itse kuorsaajan unta. Vaivasta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä turhaan, joten ottakaa yhteyttä lääkäriin, mikäli yöllinen meteli nousee ongelmaksi.

5. Sekoittunut unirytmi

Aikaerot ja esimerkiksi vuorotyö sekoittaa unirytmiä, eikä keho enää tiedä, miten sen pitäisi toimia. Lääkäri voi määrätä ongelmaan esimerkiksi luonnollista unihormonia melatoniinia, joka saa rytmin jälleen raiteilleen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja