Etkö saa nukuttua? Olet saattanut periä unettomuusgeenin

Lukuisat ihmiset kärsivät univaikeuksista. Uusimman tutkimustiedon mukaan kyseessä voi olla geneettinen alttius, Daily Mail uutisoi.

Unettomuus saattaa olla geenien syytä. Tutkimus on yhä alkutekijöissään, mutta unettomuuden syistä saadaan jatkuvasti uutta tietoa.

Unettomuutta, jolla on yhteys geeneihin, arvellaan olevan ainakin kuutta eri tyyppiä. Unettomuusgeeni voi aiheuttaa vaikeuksia nukahtaa, ongelmia nukkua koko yötä tai herkkyyttä herätä pienimpäänkin häiriöön. Hyvä uutinen on, että mikäli geeneillä on vaikutusta uniongelmiin, niihin on mahdollisuus kehittää myös toimiva lääke.

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia ihmisistä kärsii uniongelmista 60 ikävuoteen mennessä. Geenien yhteyttä ongelmaan selittää muun muassa se, että uniongelmat kulkevat usein suvuttain. Hollantilainen unitutkija Eus van Someren kertoo, että unettomuusgeenien alkuperä on aikojen alussa. Sitä ei sitä vastoin tiedetä, miksi uniongelmat koskettavat usein aikuisia, mutta harvoin lapsia.

Professori Adrian Williams Lontoon King´s Kollegesta myöntää, että tietämys uniongelmista on yhä alkutekijöissään.

– Lääkäreillä oli tapana vähätellä unettomuutta, koska he eivät voineet auttaa ihmisiä, mutta nyt neurotiede antaa meille mahdollisuuksia mitata aivotoimintaa ja näin ollen antaa vastauksia, onko asialla tekemistä geenien kanssa, Williams sanoo.

Erikoisia tutkimustuloksia

Euroopassa ja Yhdysvalloissa on meneillään pari isoa tutkimusprojektia, joiden tarkoitus on metsästää geenejä, jotka aiheuttavat unettomuutta. Yksi projekteista on hollantilaisen van Somerenin perustama tutkimus, jossa käydään läpi 10 000 uniongelmista kärsivän ihmisen tiedot. Tutkijoiden on tarkoitus lajitella uniongelmaiset geneettisiin ryhmiin sen perusteella, kuinka unettomuus vaikuttaa heihin. Tämän jälkeen heistä otetaan veri- tai virtsakoe, jonka tarkoitus on selvittää, mitkä geenit heillä ovat yhtenäisiä.

– Toivomme voivamme laajentaa projektia Englantiin saadaksemme laajemman väestöryhmän näytteet, van Domeren kertoo.

Yksi erikoisista tutkimustuloksista on, että joillakin unettomuudesta kärsivillä on muita huonommat taidot arvioida miltä jokin tuntuu.

– Jos laitat eri lämpöisiä materiaaleja heidän iholleen, he tuntuvat antavan sattumanvaraisia kommentteja siitä, pitävätkö he siitä vai eivät. Lämmin ja mukava olo on olennaisen tärkeää nukahtamisessa, van Someren kertoo ja muistuttaa, ettei kaikkia nukahtamiseen vaikuttavia tekijöitä vielä tiedetä.

Hiirikokeilla on sen sijaan saatu selvitettyä jo kolme geeniä, joilla on vahva yhteys nukahtamiseen. Tulevaisuudessa näitä löytöjä voitaneen käyttää hyödyksi lääkkeiden kehittämisessä.

Unettomuuden hoito yhä puutteellista

Unettomuuden hoito aiheuttaa pään vaivaa usealle, sillä sitä hoidetaan usein riippuvuutta aiheuttavilla unilääkkeillä. Tosiasiassa lääkkeitä saisi käyttää yhtäjaksoisesti vain neljä viikkoa, sillä ne aiheuttavat riippuvuutta, mutta monet syövät niitä kuukaudesta toiseen.

Moni potilas kääntyykin vaihtoehtolääketieteen puoleen. Glasgowin yliopiston professori Colin Espie on sitä mieltä, että geneettiseen unettomuuteen on vain yksi toimiva keino. CBT-terapiaksi kutsuttu kognitiivis-behavioraalinen psykoterapia auttaa ihmisiä ymmärtämään ajatuksia, jotka johtavat unettomuuteen. Kun ihminen tajuaa, mikä häntä pitää hereillä, hän ei enää murehdi asiaa, mikä taas helpottaa nukahtamista.

– On paljon todisteita, jotka puhuvat CBT-terapian puolesta, Colin Espie sanoo.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja