Salaperäiset unimyytit – totta vai tarua?

Uniin liittyy paljon myyttejä, joiden todenperäisyydestä kiistellään kiivaasti.

Ihmiselle elintärkeästä unesta on vuosisatojen aikana liittynyt paljon myyttejä. Tässä totuus nykyajan unimyyteistä!

Myytti: Unettomuus ei ole mikään sairaus

Totuus: Unettomuus voi muodostua vakavaksi terveysongelmaksi. Unettomuus voi heikentää vastustuskykyä, pienentää kasvuhormonin tuotantoa sekä sokerinsietokykyä, joka saattaa aiheuttaa ylipainoa. Uniongelmat voivat aiheuttaa myös ärtymystä, keskittymiskyvyn heikkenemistä ja kipukynnyksen alenemista. Myös masennus on useissa tutkimuksissa liitetty unettomuuteen.

Myytti: Univaikeuksiin määrättävistä unilääkkeistä on vaikea päästä eroon

Totuus: Unilääkkeillä unettomuutta voidaan usein hoitaa hyvin tuloksin. Kun nykyaikaisia unilääkkeitä syödään todelliseen tarpeeseen ja lääkärin ohjeiden mukaan, ei riippuvuuden riski ole korkea. Lääkärin kanssa on kuitenkin tärkeää ottaa puheeksi mahdolliset aiemmat riippuvuudet, jotka voivat nostaa todennäköisyyttä tulla riippuvaiseksi myös unilääkkeistä.

Myytti: Lasi viiniä auttaa nukahtamaan.

Totuus: Vaikka alkoholiannos tuntuisikin illansuussa rentouttavalta ajatukselta, se vaikuttaa itse uneen negatiivisesti. Jo yksi alkoholiannos ennen nukkumaanmenoa lisää heräämisiä unen aikana.

Myytti: Unettomuus vaikuttaa naisiin ja miehiin samalla tapaa

Totuus: Unettomuus on miltei kaksi kertaa todennäköisempää naisilla kuin miehillä. Naiset myös hakeutuvat lääkärin puheille univaikeuksien vuoksi miehiä helpommin. Naisen uneen vaikuttavat voimakkaasti hormonit, stressi, terveys, mieliala, vanhemmuus, työhön käytetty aika sekä muut elämän vastuuasiat.

Myytti: Urheilu ennen unia väsyttää ja auttaa nukahtamaan

Totuus: Etenkin säännöllisellä liikunnalla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia uneen. Rankkaa treeniä on kuitenkin syytä välttää juuri ennen nukkumaanmenoa. Raskas liikunta nostaa elimistön lämpötilaa ja saattaa vaikeuttaa unensaantia.

Myytti: Television katselu sängyssä helpottaa nukahtamista

Totuus: Sänkyä tulisi käyttää ainoastaan nukkumiseen ja seksin harrastamiseen. Kirkkaan ruudun tuijottaminen ja vauhdikkaat ohjelmat saattavat sekoittaa ajatuksia rauhoittumisen sijaan. Kun nukkumispaikan rauhoittaa, tulee unikin helpommin silloin kun sitä toivoo.

Myytti: Hyvä unirytmi ei ole kovin tärkeä asia

Totuus: Uni on elintärkeää ihmiselle. Ruokavalion ja liikunnan ohella uni on perusterveyden kulmakivi. Uni vaikuttaa paljon mielialoihin, oppimiseen ja muistiin. Unella on siis merkittävän paljon tekemistä terveyden, painon ja energiatasojen kanssa. Aikuisten on hyvä nukkua seitsemästä yhdeksään tuntia yössä.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat