Ethän jätä huomioimatta näitä keittiön siisteyssääntöjä?

Ovatko keittiön siisteyssäännöt hallussa? Noudata ainakin seuraavia ohjeita, jotta ruoanlaittokeitaasi ei kuki bakteereja!

Keittiö on paikka, jossa raskaan työpäivän jälkeen viinipullon korkki aukeaa ja hella kuumenee. Mutta vaikka keittiö on yksi kodin rentouttavimmista paikoista, siitä ei ehkä pidetä huolta niin paljon kuin pitäisi.

Noudatathan seuraavia ohjeita?

1. Mikrota pesusieni

Kostean pesusienen laittaminen minuutiksi mikroon kuumimmalle teholle voi tappaa jopa 99,9 prosenttia bakteereista. LUE MYÖS: Pelkkä pikapesu ei riitä – näin tuhoat bakteerit keittiön pahimmasta pöpöpesästä

2. Leikkuuveitset eivät kuulu astianpesukoneeseen

Astianpesukone saattaa tylsyttää veitsien terät. Pese terävät veitset mieluummin käsin lämpimässä vedessä rätin ja tiskiaineen avulla.

3. Älä pyyhi likaisilla räteillä

Saatat luulla pyyhkiväsi keittiöntasoa puhtaaksi rätillä, mutta jos käyttämäsi rätti on likainen, saatat vain siirtää satojatuhansia bakteereja tasolle, johon laitat ruokasikin. Sama koskee astioiden kuivaamista – onhan kuivaamiseen käyttämäsi liina taatusti puhdas? 

Arizonan yliopiston tekemässä tutkimuksessa huomattiin, että 89 prosenttia keittiöräteistä oli tulvillaan kolibakteeria. Ihanteellista olisikin, jos pesisit rätit ja liinat jokaisen käyttökerran jälkeen, mutta toisiksi paras vaihtoehto on käyttää rätit laimennetussa valkaisuaineessa ja antaa kuivua. 

Tee näin: Täytä lavuaari vedellä ja pienellä määrällä valkaisuainetta – kaksi teelusikallista per neljä litraa vettä riittänee. Kasta pyyhkeet joka käytön jälkeen tässä seoksessa ja anna kuivua.

Pese rätit viikottain pesukoneessa.

4. Kahvi ei puhdista kahvinkeitintä

Jotkut uskovat myyttiin, jonka mukaan kahvin valuttaminen kahvinkeittimen läpi riittää itsessään desinfioimaan laitteen. Tämä ei pidä paikkaansa. Perinteinen kahvinkeitin kannattaa puhdistaa hellävaroen päivittäin ja 1–3 kuukauden välein etikalla estääksesi hometta ja bakteereja pesiytymästä keittimeen.

Kahvinkeitin puhtaaksi – tee näin 1–3 kertaa kuussa: Kaada keittimeen noin 5 dl väkiviinaetikkaa ja yhtä paljon vettä. Laita keitin käyntiin ja katkaise virta, kun puolet nesteestä on valunut. Käynnistä keitin taas uudelleen puolen tunnin päästä ja anna valua loppuun. Tämän jälkeen kannattaa kahvinkeittimen läpi antaa valua parikin kertaa puhdasta vettä.

5. Saippua ja valurauta eivät sovi yhteen

Vaikka aivan ensimmäisen valurautapannun pesun saa tehdä miedolla pesuaineella, jatkossa saippuaa tulee välttää. Se nimittäin tuhoaa valurautapannun pestessään pois pannua suojaavan rasvan. Yleensä paistamisen jälkeen riittää pannun pyyhkiminen talouspaperilla.

6. Liesituuletinkin pitää puhdistaa

Liesituulettimen rasvansuodatin pitää pestä aika ajoin. Pese se kuumassa saippuvedessä kerran kuukaudessa. 

7. Älä suihkuta pesuainetta suoraan työtasolle

Oletko koskaan huomannut, kuinka pesuainetta lentää takaisin naamallesi suihkutettuasi sitä työtasolle? Kannattaa siis ehkä suosiolla suihkuttaa sitä ensin rätille.

8. Puhdista astianpesukone säännöllisesti

Erään vuoden 2011 tutkimuksen mukaan jonkinlaisia sienikasvustoa löytyy yli 60 prosentissa astianpesukoneista – yleensä tiivisteistä. Lue vinkit astianpesukoneen puhdistukseen!

Lue myös:

    Uusimmat