Mainos

Etelän kuskeja odottaa arvaamaton vaara pohjoisen teillä – "arkisankaruus saattaa kostautua"

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Onko turvallisempaa ajaa polanteiden päällä vai niiden vieressä olevissa urissa?

Vastaus: Näin hiihtoloma-aikaan monen matka suuntautuu etelän kurakeleistä talvisempiin maisemiin. Pienemmillä teillä saattaa oudokseltaan törmätä ilmiöön, että tien pinnalla on paksu jääkerros, johon on kuluneet ajourat. Moni tuntuukin pohtivan, onko turvallisempaa ajaa polanteen päällä vai urien pohjalla.

Suosittelen ajamaan urissa – polanteiden välissä. Jääpintaan muodostuvat ajourat saattavat monesti olla melko syvät. Jos yrittää tasapainoilla liukkaiden ja kuperien polanteiden päällä, lipsahtaa auto herkästi uran pohjalle. Tällainen lipsahdus saattaa auton helposti sivuluistoon.

Ajettaessa urien pohjalla on pyrittävä sihtaamaan renkaat mahdollisimman keskelle uraa. Renkaan osuminen polanteen terävään reunaan voi aiheuttaa myös auton hallinnan menettämisen.

Tienhoito kuuluu ammattilaisille

Moni taiteilee polanteiden päällä siksi, että he ajattelevat kuluttavansa polannetta pois ja leventävänsä näin ajouria. Tällainen arkisankaruus saattaa kuitenkin kostautua ikävänä lipsahduksena.

Autojen raidevälit vaihtelevat eivätkä kaikki kuljettajat muutenkaan aja koko ajan samalla kohtaa. Näin urat jääpolanteiden välissä pysyvät kyllä riittävän leveinä.

Mikäli autoilija havaitsee todella korkeat ja vaaralliset polanteet jollain tieosuudella, kannattaa asiasta olla yhteydessä Tienkäyttäjän linjaan numeroon 0200 2100. Sieltä puhelu ohjautuu lähimpään liikennekeskukseen. Puhelu maksaa paikallispuhelumaksun ja matkapuhelimesta matkapuhelinmaksun.

Urista polanteiden päälle

Tietyissä liikennetilanteissa urista on pakko nousta polanteiden päälle.  Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi jalankulkijan kävellessä tien reunaa kapealla tieosuudella. Ennen urista nousua on vauhtia hiljennettävä tuntuvasti. Itse siirtyminen on syytä tehdä rauhallisella ohjausliikkeellä.

Erityisen haasteellinen tilanne on sellaisella tieosuudella, jossa ajouria on vain kolme. Tällöin siis auton vasemmanpuoleiset renkaat kulkevat samassa urassa vastaantulevan auton renkaiden kanssa. Mikäli joku tulee vastaan, on nopeus monesti pudotettava lähes kävelyvauhtiin ja siirryttävä polanteen päälle, urien oikealle puolelle. Tämä siirtyminen on syytä tehdä jo hyvissä ajoin ennen kohtaamista eikä vauhdin hiljentämisessä voi liioitella.

Älä ohita ojaan

Urista polanteen päälle nouseminen on aina riskialtis tilanne, jota on syytä välttää. Saavutettaessa polanteisella tiellä edellä ajavaa, kannattaa miettiä, onko ohittaminen oikeasti tarpeellista. Usein ohituksella saavutettu ajansäästö jäisellä ja polanteisella tiellä on sen verran vähäinen, ettei se ole riskinoton arvoista.

***

2:46

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.