Etelä-Afrikasta löytyi 200 miljoonaa vuotta vanha fossiili – aikansa suurin dinosaurus: "Liikkuivat vaivatta Johannesburgista Buenos Airesiin"

Etelä-Afrikasta on löytynyt 200 miljoonaa vuotta vanha fossiili.

Fossiili kuului brontosaurukselle läheistä sukua olevalle dinosauruslajille, joka painoi lähes 12 000 kiloa ja se oli kaksi kertaa elefantin kokoinen.

Johannesburgilainen Witwatersrandin yliopisto kertoo, että tutkijat antoivat lajille nimen Ledumahadi mafubi. Kyseessä oli omana aikanaan maapallon suurin maalla elänyt eläin. Tosin ledumahadin myöhemmät sukulaiset olivat vielä huomattavasti kookkaampia. 

Löytö osoittaa, että kyseisen dinosaurusryhmän edustajista oli tullut jo 200 miljoonaa vuotta sitten maapallon suurimpia eläimiä.

Paleontologian professori Jonah Choiniere kertoo, että lelumahadi on läheistä sukua muille suurille dinosauruksille, joita eli nykyisen Argentiinan alueella. Tämä havainto puolestaan vahvistaa teoriaa siitä, että jättiläismanner Pangaea oli vielä yhtenäinen Jurakauden alkupuolella. Alueet olivat tuolloin huomattavasti lähempänä toisiaan, eikä niiden välillä ollut merta.

- Se osoittaa kuinka vaivattomasti dinosaurukset vaelsivat tuohon aikaan nykyisestä Johannesburgista Buenos Airesiin, Choiniere toteaa.

Video: Muinaisista dinosauruksista on fossiilien lisäksi jäänyt myös aitoja jalanjälkiä, joiden koko saattaa yllättää.

Valtava dinosauruksen jalanjäki löytyi 1:13

Lue myös:

    Uusimmat