Mainos

Eteinen antaa ensivaikutelman kodista

Ensisilmäys eteiseen kertoo kodista enemmän kuin tuhat sanaa. Silti eteinen jää sisustuksessa usein lapsipuolen asemaan.

Eteinen on kodin tiloista ensimmäinen, johon vieraat astuvat tullessaan sisään asuntoon. Usein eteistä pidetään vain hukkatilana, ja se suunnitellaan monesti liian ahtaaksi ja pieneksi. Eteisellä on kuitenkin tärkeä merkitys kodin toimivuuden kannalta, ja sillä on monta käyttötarkoitusta.

Tilaa jo suunnitteluvaiheessa

Eteinen on kodin monitoimitila. Siellä vastaanotetaan vieraat, säilytetään ulkovaatteita ja kenkiä ja tehdään ulkonäköön viimeinen silaus ennen uloslähtöä. Pieni huonetila on myös kauppakassien ja matkatavaroiden välietappi. Sen vuoksi ei ole yhdentekevää, kuinka kulku eteisen kautta sujuu asunnosta ulos ja takaisin sisään.

Uutta taloa rakentaessa olisikin hyvä miettiä, kuinka eteistä tullaan käyttämään. Jos esimerkiksi tarvitsee paljon väliaikaista laskutilaa suuren perheen ruokakasseille, kannattaa se huomioida jo talon pohjapiirustusta laadittaessa.

Perheen pieni pukeutumistila

Käytännöllisesti katsottuna eteinen on toimiva tila ulkovaatteiden ja kenkien säilytykseen. Eteistä ei kuitenkaan tulisi pakata täyteen tavaraa, vaan tilaa tulisi jättää myös pukeutumiselle ja läpikululle.

Aikuisten ja lasten sonnustautumista ulkoiluvaatteisiin ja talvikenkiin helpottaa, jos eteiseen varaa kunnon istuimen. Kätevä vaihtoehto on etenkin kestävä puinen arkku tai säilytystilalla varustettu penkki, jonka kätköihin voi sijoittaa harvemmin käytettäviä asusteita tai kenkiä.

Askon valikoimista löytyy muun muassa pyörillä varustettu Timor-penkki, jonka alla on kaksi tilavaa säilytyskoria. Tuote sopii hyvin esimerkiksi lapsiperheen eteiseen. Eteisen ilmettä voi muunnella vaihtamalla penkin päälle erivärisen istuinpäällisen esimerkiksi vuodenaikojen mukaan. Penkin alle sopii raikas ja nuorekas Star-matto, joka tuo selkeydessään piristystä pieneenkin tilaan.

Jos istuimille on eteisessä tarvetta enemmänkin, ovat Askon pinottavat Pia-jakkarat toimiva valinta. Tuotetta on saatavana sekä hillityn luonnonsävyisenä että maalattuna. Hobby Hallin puiset, kaaripäädyillä varustetut penkit sopivat puolestaan hyvin selkeyttä arvostavaan aikuiseen makuun.

Naulakko pitää takit ojennuksessa

Laadukkaasta naulakosta takki on helppo napata matkaan, vaikka aamu olisi kiireinenkin. Iskun Metallinen Choice-naulakko on ajaton vaihtoehto takinkannattajaksi. Tuote sopii hyviin sekä rintamamiestalon että trendikkään kaupunkiasunnon eteiseen.

Naulakon sijoittamisessa on hyvä huomioida, että päällysvaatteet tarvitsevat tilaa noin puoli metriä syvyyssuunnassa. Aikuisten vaatetangon korkeus voi olla noin 180 senttimetriä, mutta lasten vaatetangon voi sijoittaa matalammalle.

Hyllyillä pystyy valjastamaan eteisen ylimmät seinätilat säilytykseen. Avohyllyjen ongelmana on kuitenkin se, että ne on vaikea pitää järjestyksessä. Piposotkun saa kuitenkin kätevästi ojennukseen käyttämällä erikokoisia koreja hansikkaiden, kaulahuivien ja muiden asusteiden säilyttämiseen.

Vaatevarastot järjestykseen

Komero on erottamaton osa eteisen säilytyskalustoa. Liukuovellisen mallin etuna on, että se säästää tilaa. Eteiseen kannattaa lisäksi hankkia laadukas kokovartalopeili, josta vaatetuksen siisteyden voi mukavasti tarkistaa vielä ennen uloslähtöä. Peili on tärkeä myös sisustuksellisesti, sillä se luo pieneen tilaan avaruuden tuntua.

Yhdessä hyvän valaistuksen kanssa peili täydentää eteisen tunnelmaa ja lisää tilan viihtyisyyttä. Eteisessä tarvitaan myös valoa. Suositusten mukaan eteisen valaistuksen tulisi olla vähintään 300 luxia.

Moni käytännöllinen sisustaja suosii eteisessä liukuovellista komeroa, johon kuuluu kiinteä peili. Nämä ominaisuudet yhdistyvät esimerkiksi Iskun ja Askon linjakkaissa mallistoissa.

Komeroon valitaan nykyisin usein syvät korihyllyt. Ne ovat varsinkin lapsiperheiden mieleen. Kiskoilla kulkevien korien etuna on paitsi tilavuus myös se, että tekstiilit ja kengät säilyvät niissä ilmavammin kuin perinteisillä hyllyillä varustetuissa kaapeissa.

Kaunis piilo kenkäröykkiöille

Kenkien säilyttämiselle eteinen on luontevin paikka. Usein ongelmana kuitenkin on, että perheenjäsenet säilyttävät kaikki kenkänsä pienessä eteisessä, jolloin ne haittaavat läpikulkua.

Iskun Color-malliston kenkäkaappi nielaisee kenkäröykkiöt sisäänsä. Kengät säilytetään siinä näppärästi pystyasennossa. Kunnollinen säilytystila auttaa myös pitämään jalkineet kauemmin hyväkuntoisina.

Kunnon kalusteet helpottavat siivousta

Kauniisiin ja toimiviin kalusteisiin panostaminen kannattaa eteisessä. Sen lisäksi, että tavarat avaimista kenkiin ovat helposti löydettävissä, sujuu myös eteisen siivous joutuisammin. Imurointi ja lattioiden peseminen sujuu huomattavasti hitaammin, jos pitää toistuvasti käyttää aikaa tavaroiden keräämiseen ja siirtelyyn.

Eteinen asettaa vaatimuksia myös matoille. Esimerkiksi VM-Carpetin kestävät ja selkeät Retro- ja Sisal-matot sopivat hyvin eteiseen. Elliot-maton matala lenkkinukka on kestävää polyamidia. Antistaattiseksi käsitelty matto hylkii likaa, ja sen reunat on kantattu väriin sopivalla mikrokuitu- tai chenille-kantilla.

Ei pelkästään käytännöllisyyttä

Toimivuus, siisteys ja oikeat kalusteet ovat tärkeitä eteisen sisustuksessa, mutta esteettisyyttäkään ei tarvitse unohtaa. Etenkin vanhoissa taloissa eteiset ja yläkerrat aulat ovat tilavia, minkä ansiosta ne soveltuvat hyvin myös oleskeluun. Laadukkaalla nojatuolilla ja pienellä pöydällä pystyy luomaan vanhan talon eteiseen tai lasikuistille viihtyisän lukunurkan.

Iskun puinen Oiva-penkki täydentää kauniisti vanhan puutalon lasiverantaa, ja hillitty Korkki-pöytä tuo eteiseen tarpeellista laskutilaa. Hobby Hallin mallistosta taas löytyy jykeviä lipastoja niihin eteisiin, joihin halutaan maskuliinisempaa tunnelmaa.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Isku, Asko, Hobby Hall, VM-Carpet

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.