Etätyöstä on tullut vuodessa arkea, mutta siitä tiedetään yhä yllättävän vähän – "Etätyössä täytyy johtaa työn tuloksia"

0:42
Näin Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle kommentoi johtamiskulttuurin mahdollista muutosta

Noin puolet suomalaisista ovat olleet etätöissä viimeisen vuoden aikana. Etätyöstä onkin tullut koronan myötä uusi normi. 

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivulan mukaan globaalisti katsottuna suomalaiset ovat voineet tehdä töitään todella hyvin etänä. 

– Suomi on ollut globaalisti etätyön suurvalta pitkään. Olemme siirtyneet seuraavalle tasolle. 

Hän ei usko, että etätyö olisi ohimenevä buumi. 

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle on samoilla linjoilla Koivulan kanssa. Hänen mukaansa etätyön mahdollisuuksista on puhuttu viimeisen kymmenen vuoden ajan, mutta se ei ole ottanut tuulta alleen.  

– Nyt siitä on tullut normi niissä tehtävissä, joissa etätyötä voi tehdä. 

Koivulan mielestä tällä hetkellä on liian varhaista arvioida etätyön tuottavuutta ja kilpailukykyä. Asiasta tulee jatkuvasti uutta tutkimustietoa, sillä etätyöstä tiedetään vielä suhteellisen vähän. 

Etätyössä tulisi johtaa työn tuloksia 

Helle uskoo etätyön olevan hyvä haaste johtamiselle. 

– En usko, että palataan siihen, että työpaikoilla tehdään asioita, joita voi tehdä muualla.  

Hänen mukaansa johtaminen on Suomessa pitkälti perustunut työntekijän läsnäolon johtamiseen. 

– Etätyössä näin ei voi enää toimia, vaan täytyy johtaa työn tuloksia.  

Helle kokee tämän antavan tervetulleen sysäyksen johtamiskulttuurin muutokselle. Hänen mukaansa johtaminen pitäisi kohdistaa ennemmin vaadittaviin tuloksiin, joiden toteuttamista tiimit miettisivät keskenään. 

Yksi malli ei sovi kaikille 

Koivula epäilee, että työpaikoilla käymättömyys alkaa näkyä hiljalleen. Hänen mukaansa työpaikoilla on muun muassa yhteisöllisyyden haaste. 

Helle uskoo ihmisten kaipaavan toistensa näkemistä fyysisesti. Hän ei koe, että olisi olemassa yhtä työskentelymallia, joka sopisi kaikille työntekijöille. 

– Ei välttämättä kaikilla ole kotona rauhallisia työtiloja, joillain taas on rauhallisempaa tehdä kotona töitä, hän antaa esimerkiksi. 

Helteen mukaan olisikin mahdollista, että yrityksen sisällä olevilla tiimeillä olisi erilaisia, omalle ryhmälleen sopivia tapoja työskentelyyn liittyen. 

Koivulan mukaan yrityksen toiminnan voi optimoida läsnätyömalliin, etätyömalliin tai hybridimalliin. 

– Luulen, että kaikki miettivät tällä hetkellä, että minkälainen hybridimalli. Yhdistetään läsnätyön hyvät puolet ja sitten otetaan etätyöstä tiettyä joustavuutta.  

Katso tästä koko haastattelu:

9:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja