Espoossa yritetään uutta kikkaa kaahareiden paimentamiseksi – avuksi kymmeniä metrejä pitkä "mato"

Espoon Kauklahdessa yritetään saada kaahareita kuriin täysin uudenlaisella tavalla. Pihatielle on maalattu pitkä "mato".

Autoilijoiden kaasujalkaa yritetään keventää katutaiteen avulla. Teoksen tavoitteena on laskea autoilijoiden nopeuksia pihakadulla, jossa Espoon kaupungin suorittamien mittauksien mukaan yli 60 prosenttia autoilijoista on ylittänyt katuosuudella sallitun 20 km/h.

– Koska maailmalla on saatu myönteisiä kokemuksia katumaalausten avulla, ehdotimme Espoon kaupungille taidekokeiluyhteistyötä, Autoklinikan myyntijohtaja Pentti Oksanen kertoo tiedotteessa.

Espoon kaupunki tarjosi paikaksi Kauklahden Kauppamäen pihakatua.

Tällaisesta katutaiteesta on kyse

Katutaide on luonnonläheinen. Lisäksi se on muodoltaan "matomainen", kuten teoksen muoto ehdittiinkin jo julkistamispäivänä nimetä.

– Teoksen muotokieli on virtaavaa ja pehmeää, sävyt ovat murrettuja ja sointuvat ympäristöön, mutta erottuvat kuitenkin hyvin tienpinnasta. Tehosteväriksi toivottiin erityisesti liilaa alueen kukkien innoittamana. Se sopikin hyvin maalauksen luonteeseen, koska väripsykologian mukaan liila vähentää antisosiaalista käytöstä, taiteilijat Rosa Hultman ja Minttu Pyykkönen toteavat.

Pyykkösen ja Hultmanin lisäksi työn maalaukseen osallistui katutaiteilija Viv Magia.

Teoksessa näkyvät myös alueelle tyypilliset lyhdyt ja Espoon kartano. 

"Matoja" muualle?

Espoon kaupunki mittaa elo-syyskuussa pihakadulla uudelleen nopeuksia, joista selviää, miten teos on vaikuttanut ajamiseen.

Jos kokemukset ovat positiivisia, voidaan vastaavia "matoja" rakentaa myös muualle Espooseen.

Katso myös video: Lapsia pelottaa eniten suojatien ylittäminen – Liikenneturvan vinkit turvalliselle koulutielle

Lapsia pelottaa eniten suojatien ylittäminen – Liikenneturvan vinkit turvalliselle koulutielle 2:59

Lähde: Autoklinikka

Lue myös:

    Uusimmat