Mainos

Espanjassa naiset suuttuivat machoiluun - Yli viisi miljoonaa espanjalaista meni lakkoon naistenpäivänä

1:31

Espanjassa miljoonat naiset ovat osoittaneet tänään mieltään espanjalaista macho-kulttuuria eli miesten ylivaltaa vastaan. Mukana mielenosoituksissa on ollut myös miehiä.

Naiset ovat jääneet joko kokonaan pois töistä tai he ovat osallistuneet muutaman tunnin ulosmarsseihin. Lisäksi Espanjassa on järjestetty suuria mielenosoituksia eri puolilla maata.

Naisten mitta on niin sanotusti tullut täyteen. He protestoivat erityisesti alipalkkausta, kotiväkivaltaa ja epätasa-arvoa vastaan.

Espanjassa eletään kuin Suomessa 70-luvulla: naiset jäävät pitkäksi aikaa kotiin lasten synnyttyä ja toisaalta naiset ovat päävastuussa vanhempiensa hoitamisesta. Myös kotitaloustyöt ovat yleensä naisen vastuulla.

Samasta työstä selvästi vähemmän palkkaa

Espanjassa naiset saavat tuoreen selvityksen mukaan samanlaisista töistä 13 prosenttia vähemmän palkkaa kuin miehet. Lisäksi heidän etenemisensä työelämässä on hankalampaa kuin miesten. Fedea-tutkimuslaitoksen mukaan naisille myös tarjotaan huonompia työtehtäviä kuin saman koulutustason miehille.

– Huolimatta lainsäädännöstämme ylläpidämme sosiaalisia normeja, jotka estävät naisia saamasta oikeuksiaan, feministijärjestö Fundación Mujeresin johtaja Marisa Soleto kertoo El Pais -lehdessä.

Noin joka kolmas espanjalaisnainen sanoo puolestaan kokeneensa seksuaalista häirintää ja kotiväkivalta on yleistä. Viime vuonna 99 naista kuoli Espanjassa kotiväkivallan seurauksena.

Monien naisten mielestä macho-kulttuuri eli miehisyyttä korostava kulttuuri kukoistaa edelleen Espanjassa ja monen tasa-arvo-ongelman perussyy.

– Meillä sosiaalialalla on nähtävissä, että naiset tekevät kaikki raskaat työt ja samaan aikaan miehet ovat miehittäneet kaikki johtopaikat, sosiaalialan työntekijä Teresa Sonsur sanoo Espanjan tv:n haastattelussa.

"Meillä on kaksinkertainen työpäivä"

Naisten yleislakon organisoijat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että niin moni on osallistunut lakkoon.

– Tälle on ollut tarvetta ja nyt asiamme etenee, Comision 8M -järjestön Maria Alvarez sanoo El Paisin haastattelussa.

– Me naiset olemme väsyneitä. Meillä on kaksinkertainen työpäivä, emme saa samaa palkkaa tai olosuhteita kuin miehet ja hoivahommat (lasten ja vanhusten) kaatuvat niskaamme, hän sanoo.

Espanjassa tasa-arvoon tähtäävät lait ovat varsin moderneja mutta asenneilmasto on edelleen konservatiivinen. Miesten ja naisten näkemysten erilaisuus on johtanut myös syntyvyyden selvään laskuun, kun naiset eivät halua päätyä lasten saamisen jälkeen toisen luokan kansalaisiksi.

Espanjalaisnaiset ovatkin jo vuosia saaneet selvästi vähemmän lapsia kuin esimerkiksi suomalaisnaiset.

Lähteet: Espanjan tv, El Pais

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.