Espanjassa halutaan etsiä joukkohaudoissa olevat sisällissodan ja Francon ajan uhrit – aloite on osa hallituksen pyrkimyksiä parantaa menneisyyden haavat

Espanjassa vasemmistohallitus hyväksyi tiistaina lakialoiteluonnoksen, jolla rahoitettaisiin sisällissodan ja Francon ajan uhrien etsintä sadoista joukkohaudoista.

Kyseessä on osa hallituksen pyrkimystä menneisyyden haavojen parantamiseksi. Lakialoite vaatii vielä parlamentin hyväksynnän.

On arvioitu, että vuosina 1936–1939 käydyn sisällissodan ja sen jälkeen seuranneen Francon ajan aikana noin 100 000 ihmistä päätyi merkitsemättömiin hautoihin ympäri Espanjaa.

Jos lakialoite hyväksytään, Espanjassa luodaan myös dna-tietokanta, joka helpottaa tunnistamaan joukkohaudoista löytyvät jäänteet. Samalla luodaan joukkohautoja koskeva kartta ja estetään julkisesti rahoitettuja instituutioita kaunistelemasta diktatuuria.

Tänä vuonna hallituksen tarkoituksena on osoittaa hankkeeseen 750 000 euroa, josta 60 prosenttia on korvamerkitty kadonneiden etsintään.

– Muistamisen, oikeudenmukaisuuden ja hyvityksen täytyy olla valtion asioita. Tänä päivänä me otamme uuden askeleen tunnistaaksemme sisällissodan ja diktatuurin uhrit tasa-arvoista muistamista koskevan lain avulla. Tänä päivänä me suljemme haavoja hieman enemmän ja voimme katsoa menneisyyteen suuremmalla arvokkuudella, pääministeri Pedro Sanchez tviittasi.

Sanchez on tehnyt diktaattori Francisco Francon ajan uhrien rehabilitoinnista yhden tärkeimmistä tavoitteistaan tultuaan valtaan vuonna 2018.

Lokakuussa 2019 hän oli vaikuttamassa siihen, että Francon jäänteet siirrettiin pois Kaatuneiden laakson mausoleumista ja siirrettiin El Pardon alueelle Madridin pohjoispuolelle. Franco haudattiin vaimonsa viereen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja