Eroon turhasta: Siivoa kevään kunniaksi unelmiesi koti!

Unelmoitko sinäkin kodista, jossa on vain kaikki tarpeellinen? Turhaa tavaraa pursuavat kaapit puuttuvat ja sisustuksen yleisilme on rauhallinen. Haaveesi ei ole turha, sillä aimo ripauksella päättäväisyyttä se on taatusti saavutettavissa – ei muuta kuin hihat ylös ja hommiin!

Suunnittele aluksi koko urakka, sillä kuten vanha sanonta tietää, silloin homma on jo puolessa. Varaudu siihen, että tavaroiden heittäminen roskiin ja kierrätykseen voi tuntua oudolta, mutta pysy päättäväisenä – jos et ole korjannut säästämääsi rikkinäistä villapaitaa vuoden sisällä, tuskin tulet tekemään sitä koskaan.

Turha tavara vaikuttaa kodin ilmapiiriin enemmän kuin arvaatkaan, sillä keskeneräiset projektit ja pakon vuoksi säilytettävät tavarat ovat myös henkinen taakka.

Ennen kuin aloitat, varaa kotiin tyhjiä jätesäkkejä ja pahvilaatikoita, sillä nyt on aika heittää tavaraa menemään ja kunnolla.

Kaapit tyhjiksi

Suunnittele ensin, mihin haluat mitäkin kaappia käyttää. Tyhjennä yksi kaappi kerrallaan ja käy sen sisältö tarkasti läpi: Mihin tämä tavara kuuluu ja käytänkö sitä? Mitä oikeasti tarvitsen?

Kaikki tarpeeton joutaa roskiin tai kirpputorille. Tässä vaiheessa saatat helposti ajatella, että käyttämättömille tavaroille voi vielä joskus tulla käyttöä – miksi ihmeessä säilyttäisit turhia rojuja vain siksi, että ehkä saatat joskus hamaassa tulevaisuudessa tarvita sitä?

Tee itsellesi palvelus ja heitä kaikki joutava menemään.

Vaatteiden kevätrankkaus

Katso vaatekaappiisi ja pohdi, mitä vaatteita käytät? Moni säilyttää vanhoja juhlavaatteita kaapin täytteenä, vaikka niitä ei ole pidetty vuosiin. Myös nuhjaantuneet, rikkinäiset tai yksinkertaisesti vain käyttämättä jääneet vaatteet kannattaa viedä kierrätykseen tai roskiin. Ne vievät vain turhaa tilaa ja aiheuttavat epäjärjestystä vaatekaappiisi.

Jos olet kätevä käsistäsi, voit tehdä uusia vaatteita vanhoja uudistamalla. Muista kuitenkin, että sääntö pätee vain, jos todella aiot tehdä niin – jos käsityökoristasi löytyy edelleen kesken jääneitä villasukkia ja korjaamista kaipaavia vaatteita, sinulla ei ole aikaa uusillekaan projekteille.

Lapset mukaan talkoisiin

Pursuaako lastenhuone käyttämättömiä leluja ja vaatteita? Ota lapset mukaan talkoisiin ja anna heidän valita huoneestaan tietty määrä leluja, jotka ovat suosikkeja. Muut vähemmälle leikkimiselle jääneet voidaan antaa kierrätykseen tai laittaa vaikkapa säilöön varastoon. Ennen käytössä olleita leluja voi ottaa uudelleen käyttöön pikkuhiljaa, jolloin ne tuntuvat aivan uusilta.

Huonekalut hiiteen

Onko huoneesi täynnä huonekaluja vain, koska olet sattunut ne hankkimaan? Mitäpä, jos veisit ylimääräiset kirpputorille? Näin saat tyhjää tilaa oikeasti tarpeellisten kalusteiden ympärille, jolloin huone tuntuu tilavammalta.

Pinnat puhtaaksi

Hyllykkö, joka pursuaa erilaisia koriste-esineitä näyttää vain ja ainoastaan sekaiselta: Yksikään esine ei esiinny edukseen.

Raivaa pinnat, kuten hyllyt, pöydät ja ikkunalaudat puhtaaksi esineistä ja valikoi tarkkaan, mitä niille asetat – vain muutama esine riittää. Laita loput joko kierrätykseen tai kerää kaappiin myöhempää käyttöä varten.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja