Eroon mistä tahansa riippuvuudesta – näin teet sen!

Lopetan tupakoinnin joskus, en tänään – kuulostaako tutulta? Nyt on aika tarttua toimeen! Susan Shapiro paljasti vinkit, joilla pääset eroon mistä tahansa riippuvuudesta.

Riippuvuuden käsite tuo monelle mieleen alkoholismin tai muut päihteet. Nykyihminen voi kuitenkin olla koukussa myös tietokoneeseen, liikuntaan, ruokaan tai limun juomiseen.

Miten riippuvuudesta pääsee eroon? Aiheesta asiantuntijan kanssa kirjan kirjoittanut Susan Shapiro paljasti vinkit, joilla pääset eroon mistä tahansa riippuvuudesta, kertoo huffingtonpost.com.

Miten riippuvuudesta pääsee eroon?

Kirjoita kaikki ylös

Kirjoita ensin ylös kaikki addiktiostasi. Ole tarkka: älä kirjoita "tupakoin tänään", vaan tunnusta suoraan, että poltit tänään 23 mentol-savuketta. Ajattele BridgetJonesin päiväkirjaa, johon hän kirjoitti ylös syömänsä herkut ja juomansa drinkit. Tee sinäkin samoin.

Myönnä itsellesi, että haluat eroon addiktiostasi. Voit tehdä päätöksen, vaikka olisit peloissasi, ahdistunut tai epävarma. Kirjoita ylös, mitä haluat elämältä: lopetatko tupakoinnin siksi, että aiot matkustaa Thaimaahan ja säästät savukerahat matkakassaksi? Aiotko mahtua äitisi hääpukuun ja siksi lopettaa jokailtaisen sipsien ja keksien napostelemisen? Myönnä, että addiktio haittaa elämääsi.

Hanki apua – ja tarkka päivämäärä

Kukaan muu ei voi lopettaa salajuopottelua tai kolmen tunnin kuntosalipakkomiellettäsi, sinun täytyy tehdä se itse. Hanki itsellesi avustaja tai tukipilari, jolle voit soittaa vaikka joka päivä. Jos kyseinen henkilö on itsekin painiskellut riippuvuuden kanssa, hän ymmärtää sinua vielä paremmin.

Voit myös hakea apua terveysasemalta tai Googlesta. Jokaiselta paikkakunnalta löytyy varmasti joku avustava taho, jolta voit saada vastauksia kysymyksiisi. Kaupastakin saa apua: olet varmasti nähnyt nikotiinipurukumia kassan lähellä ja opaskirjoja kirjahyllyssä?

Pysyvä muutos vaatii aikaa

Valitse päivä, jolloin aloitat. Vältä uudenvuoden aattoa, joka on muutenkin täynnä humalaisia lupauksia, joiden rikkomiseen jokainen on jo tottunut. Aloita taistelu riippuvuudesta eroon pääsemiseksi esimerkiksi syntymäpäivänäsi, tai valitse sattumanvarainen päivä.

Pysyvä muutos vaatii aikaa, energiaa ja itsensä kehittämistä. Unettomuus, stressi ja liian tiukka aikataulu saavat sinut repsahtamaan, joten muista keventää aikatauluasi. Pidä viikonloppu tai edes iltapäivä vapaata tai lähde pienelle lomalle. Voit kokeilla myös joogaa tai meditaatiota. Tarkastele asioita järjellä ja kysy itseltäsi, miten sinulla todella menee henkisesti. Näin voit paremmin päättää, mitä tarvitset päästäksesi tavoitteeseesi, neuvoo huffingtonpost.com.

Koe kurjat tunteet

Vanhoja kaavoja on hankalaa rikkoa. Jos olet vuosikaudet vetänyt tupakan aina aamiaisen jälkeen tai juonut aina viinilasillisen töiden jälkeen, on vaikeaa päästä tavasta eroon. Pienikin muutos voi kuitenkin auttaa. Juomista voi aina kieltäytyä (kyllä, myös Suomessa!) ja ravintolassa on mahdollista tilata salaattia. Jos mahdollista, ota tukihenkilösi mukaasi niihin tilanteisiin, joissa olet vaarassa sortua. On vaikeaa puurtaa tuntikausia salilla, jos ystävä vieressä vaatii lähtemään kotiin.

Älä oleta, että riippuvuuden lopettamisesta tulee mahtava ja ihana olo. Aluksi olosi on taatusti kamala! Myöhemmin elämänlaatusi kuitenkin paranee ja tunnet olosi kevyemmäksi ja paremmaksi. Anna kuitenkin itsellesi lupa tuntea surua ja ahdistusta, kun vielä kamppailet addiktiosi kanssa. Ole valmis kohtaamaan kurjat tunteet ja havaitsemaan todelliset syyt liian syömisen tai tupakoinnin taustalla. Kun olet valmistautunut, kurjat tunteet eivät saa sinua repsahtamaan takaisin tapoihisi.

Odotatko edelleen sitä maagista päivää, jona olet valmis luopumaan epäterveellisistä elämäntavoistasi? Älä odota. Kukaan ei koskaan ole valmis lopettamaan riippuvuutta – siksi sitä kutsutaan riippuvuudeksi.

Saatat myös tuntea, että päätös suklaansyönnin tai tupakoinnin lopettamisesta on vaikea ja kamala asia. Mikset sinä muka saisi polttaa yhtä savuketta, mikset saisi syödä ja nauttia? Usko pois: tunteesi eivät ole faktoja. Ne kertovat sinulle epätosia asioita totuuksina, jolloin saat rauhassa jatkaa tuhoavaa käytöstäsi. Ainoa tapa muuttua on aloittaa muutos.Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat