Erikoiskahvit ja -teet myös suomalaisten makuun

Me suomalaiset olemme todellista kahvinjuojakansaa. Trendit ovat kuitenkin muuttuneet huikeasti viime vuosina. Monasti ei enää kysytä, juotko kahvia, vaan millaista kahvia haluat. Nyt ovat muodissa mm. latte, espresso, cappuccino ja jääkahvi. Myös teevalikoimat ovat kehittyneet.

Vaikka suomalaisten kahvimaku kansainvälistyy kovaa vauhtia, juo yksinomaan perinteisiä kahveja edelleen 65 prosenttia kansasta. Uudet kahvijuomat aloittavat valloituksensa ensisijaisesti kaupungeissa.

Uudenlainen konsepti tarvitsee myös uusia tarjoiluastioita. Erikoiskahvit ja -teet tarjoillaan yleensä laseista. Perinteinen kahvikuppikaan ei toki jouda astiakaapin perälle. Nykyisin valmistetaan lisäksi rivattomia kahvikuppeja, joista pidellään kaksin käsin kiinni.

Ruotsalainen muotoilija Björn Dahlström on suunnitellut Iittalalle nykyajan kahvi- ja kahvilakulttuuriin sopivan HotCool-lasisarjan ja tarjottimen.

Dahlström on aiemmin muotoillut Iittalalle keitto- ja paistoastioita. Hänen skaalansa on laaja: graafisesta suunnittelusta huonekaluihin ja polkupyöristä porakoneisiin.

Kahvia viljellään yli 50 maassa

Kahvi on kotoisin Etiopiasta ja sitä viljellään nykyisin yli 50 maassa. Kahvipuu alkaa tuottaa satoa 3-4 -vuotiaana.

Lukuisissa kahviloissa on erityisiä baristoja, jotka valmistavat erikoiskahveja. Barista on italiaa ja tarkoittaa espressokahvien valmistuksen hallitsevaa baarimestaria. Kotonakin on kiva kokeilla erilaisia kahveja; espressoa vaikkapa hunajalla tai sitruunalla maustettuna, cappuccinoa, italialaista maitokahvia eli caffe lattea, ranskalaista maitokahvia tai suklaista maitokahvijuomaa. Myös monia jälkiruokajuomia voi valmistaa kahvipohjaisina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja