Erikoisjoukot-ohjelmasta tuttu Matias Petäistö paljastaa, miksi jätti ammattisotilasuransa taakseen

Erikoisjoukot-ohjelman Matias Petäistön Helena-kummitäti yllättää hänet suorassa lähetyksessä 1:32
Katso videolta, miten Matias Petäistön kummitäti Helena Petäistö yllätti hänet suorassa lähetyksessä.

Yrittäjä Matias Petäistö on tullut suurelle yleisölle tutuksi Erikoisjoukot-ohjelmasta. Hän työskenteli ammattisotilaana 10 vuotta, mutta siirtyi muihin töihin ennen 15 vuoden maksimipalvelusaikaa. 

Suomalaisille Matias Petäistö on tullut tutuksi Nelosen Erikoisjoukot-ohjelman kivikasvoisena kouluttajana. Ammattisotilaana työskennellyt Petäistö vaihtoi sotilaan uran yrittäjäksi ja pyörittää nyt Hyvinkään Alppeina tunnettua Sveitsin laskettelukeskusta. 

Tv-katsojia on voinut ohjelman toisen kauden aikana ihmetyttää ja ärsyttääkin kouluttajien tylyys ja kannustuksen puute kisaajia kohtaan. Ohjelmassa oli mukana 14 julkisuudesta tunnettua henkilöä, kuten ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson, poliitikko Susanna Koski, rap-artisti Tuomas Kauhanen ja radiojuontaja Mari Valosaari

– Joka tilanteessa tämä ei toimi, kun ihmisistä halutaan saada parhaat tulokset esiin. Koko [tosielämän erikoisjoukkojen] koulutus ei ole tuollaista, mitä ohjelmassa näkyy. Mutta erityisesti pääsykoetilanteessa ei ole tarkoitus antaa kokelaalle yhtään mitään helpotusta mistään suunnasta, vaan halutaan tehdä mahdollisimman kovaksi se tilanne, Petäistö kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa 12. kesäkuuta. 

Petäistö lopetti alle 18-vuotiaana kilpaurheilun juoksemisen parissa. Hänelle tuli nopeasti halu hakeutua laskuvarjojääkärikomppaniaan varusmiespalvelukseen, jonne on vaativat pääsykokeet. 

– Aloin treenata systemaattisesti siihen muutamat kuukaudet, mitä oli jäljellä ennen pääsykokeita. Varusmiespalveluksen aikana alkoi kirkastua oma tahto, että haluaa sotilasuralle. 

Petäistö on palvellut sotilasurallaan muun muassa Afganistanissa ja Irakissa. Hänen mukaansa, kun erikoisjoukot operoivat sotatoimialueella, ne ovat lähtökohtaisesti aina tiukkoja tilanteita. 

– Saa varmasti pelätä, ja maalaisjärkeä täytyy käyttää aina myös sotilaana. Itse en ole kokenut koskaan varsinaista pelkoa. Kun tekee jotakin urheilusuoritusta ja alkaa miettiä epäonnistumista, niin herkemmin se silloin tapahtuu, jos se on mielessä, Petäistö kertoi.

Epämiellyttävintä Petäistölle on sotilasuransa aikana ollut kylmät olosuhteet useita vuorokausia putkeen taivasalla. 

– Se on äärimmäisen rankkaa ja vaativaa. En usko, että siitä kukaan tykkää. Pystyn siihen, mutten tykkää. 

Petäistö työskenteli ammattisotilaana 10 vuotta. Muunlainen ura puolustusvoimilla ei ole häntä koskaan kiinnostanut. 

– Erikoisjoukko-operaattorin virkaa pystyy tekemään maksimissaan 15 vuotta. Maksimiaika pakottaa pitämään silmät auki ja miettimään, mitä tekee uran jälkeen. 10 vuoden kohdalla tuli Sveitsin laskettelukeskus myyntiin ja se muutti suunnitelmaa, Petäistö kertoi. 

Hän löytää laskettelukeskusyrittäjyydestä ja erikoisjoukoissa toimimisesta samoja piirteitä. 

– Kylmä, märkä ja valvominen on isoja elementtejä tiettyyn aikaan vuodesta, Petäistö kertoi. 

Katso yllä olevalta videolta, miten Matias Petäistön kummitäti Helena Petäistö yllätti hänet suorassa lähetyksessä. 

Alta voit katsoa haastattelun kokonaisuudessaan. 

Erikoishaastattelussa Matias Petäistö 16:27

Lue myös:

    Uusimmat