Erikoishaastattelu: Legendaarinen Bomfunk MC's tekee paluun – Raymond Ebanks kertoo miksi palaa keikkalavoille: "Näytetään nyt, kun lapseni aina ihmettelee mitä isä tekee"

2:20

Vuonna 2006 uransa lopettanut Bomfunk MC's palaa keikkalavoille kesällä 2019 uudella, vahvalla palolla. 

Vuonna 1999 suomalainen musiikkimaailma järisi erittäin lujaa, kun elektroninen rap-yhtye Bomfunk MC's julkaisi kappaleensa Freestyler. Kappale soi jokaikisellä radiokanavalla, tanssitti kansaa baareissa ja sen musiikkivideo toi Helsingin oranssin metron maailmankartalle. 

On kulunut lähes kaksikymmentä vuotta, eikä Freestylerin voima ole vieläkään laantunut. Bomfunk MC's ja sen jäsenet sen sijaan ovat eläneet hiljaiseloa jo pitkään, yhtye lopetti virallisesti vuonna 2006. 

Nyt Bomfunk MC'sin alkuperäisen kokoonpanon jäsenet Raymond Ebanks ja Ismo Lappalainen sekä heidän tuottajansa Jaakko Salovaara ovat jälleen yhdistäneet voimansa ja ilmoittivat marraskuussa 2018 aikovansa palata keikkalavoille kesällä 2019. 

Salovaaran mukaan yhtyeen jäsenet ovat saaneet pitkään tasaisin väliajoin kyselyjä siitä, milloin he aikovat tulla takaisin. Syy paluuseen tuli, kun Salovaara tajusi yhtyeen kaksikymmentävuotisjuhlan koittavan vuonna 2019 ja lähti tapaamaan vanhaa musiikkikumppaniaan Ebanksia taivutellakseen tämän takaisin keikkalavoille. 

– Onhan tämä tietysti hieno tilaisuus. Tuolla on kokonaan uusi sukupolvi ihmisiä, jotka ovat nähneet meidät vaan videoista. Niin sitten ajateltiin jotenkin, että miksei, kun sitä kysytään, ja kohta se kysely loppuu. Kerran vielä pojat! Ebanks toteaa. 

Yhtyeen jälkeinen elämä kuljetti eri suuntiin

Elämä on vienyt miehet eri poluille, ja musiikki on nykyään enemmän tai vähemmän mukana heidän arjessaan. Ebanks asuu Belgiassa perheensä kanssa, hän on tehnyt musiikkia omaksi ilokseen ja esiintynyt toisinaan underground-tapahtumissa.

Ebanksin puoliso työskentelee erilaisten tuotantojen parissa, joten äänimieheksi alunperin kouluttautunut mies on itsekin toisinaan tehnyt niihin liittyviä töitä. 

Lappalainen tekee edelleen töitä DJ:nä ja Salovaara menestynyt tuottajana sekä ulkomailla että Suomessa. Salovaara kertoo, että myös hänet tullaan poikkeuksellisesti näkemään suuremmassa roolissa tulevan kesän keikoilla.

– Aiemmin ajattelin niin, että haluan olla studiossa ja kehitellä projekteja, säveltää biisejä, mutta sitten kyllä minulta on jäänyt näkemättä paljon maailmalta ja niistä hienoista keikoista. Nyt pääsee fiilaamaan sitäkin puolta, Salovaara kertoo.  

Ebanks sai kimmokeen lavoille paluuseen myös omalta kymmenvuotiaalta lapseltaan, joka on tällä hetkellä innostunut kovasti rapmusiikista ja uhonnut isäänsä näyttämään taitonsa.  

– Kun tietää sen, millainen itse olin siinä iässä, niin tottakai, näytetään nyt kun hän aina ihmettelee, että mitä se isä oikein tekee, Ebanks myhäilee. 

Kokoonpano valmistelee tulevaa koitosta ja aloittaa harjoittelun kesää varten ensi vuoden alussa. Keikoilla tullaan kuulemaan vanhoja hittejä uusilla mausteilla, mutta miehet haluavat toistaiseksi jättää arvoitukseksi sen, kuullaanko heiltä vuonna 2019 myös kokonaan uutta musiikkia. 

Freestyler siivitti äärimmäiseen menestykseen

Vaikka Freestyler oli valtava hitti ilmestyessään sekä Suomessa että ulkomailla, joukko ei koe minkäänlaisia paineita paluustaan, päinvastoin. He tietävät, että tällä projektilla on sekä alkunsa että loppunsa, mutta itse lopputuloksesta ei tarvitse stressata. 

Kun Bomfunk MC's singahti maailmanlaajuiseen menestykseen 2000-luvun taitteessa, vauhti oli kova. Aika jätti jäljen miehiin, jotka eivät osanneet ikinä aavistaa Freestyleria rakentaessaan, mihin kaikkialle kappale tulisi heidät viemään. 

– Tukka lähti eikä ole tullut takaisin. Kyllä jotain stressiä oli, sisäisiä oireita, mutta kuka tahansa olisi sen tehnyt, jos olisi saman tilaisuuden saanut. En luovu siitä millään, hienoja hetkiä, huonoja hetkiä, mutta kokonaisuudessaan se aikakin kultaantuu. Sen takia me edelleen ollaan kasassa jollain tavalla, Ebanks kertoo. 

Vaikka menestys toi mukanaan paljon hyvää, sen varjopuolet olivat raskaat. Kun miehet lähtivät keikkailemaan ulkomaille, he eivät koskaan tienneet, milloin pääsevät takaisin kotiin. Usein heidän ollessaan vieraassa maassa yhtye sai puhelun, jossa käskettiin lähteä seuraavaan maahan. Ja sieltä taas seuraavaan. 

Lisäksi pohjimmiltaan Bomfunk MC's olisi halunnut tehdä lisää musiikkia. Kirjoittaminen jäi kuitenkin paljon vähemmälle, sillä kiertueet veivät heitä aina vain pidemmille matkoille ja uusiin paikkoihin. Lopulta uuden materiaalin kirjoittaminen alkoi tuntua jopa omalla tavallaan uhkaavalta asialta. 

Jos aikaa olisi ollut enemmän, Ebanksin mukaan Bomfunk MC's olisi tehnyt enemmän levyjäkin. 

– Et enää halua tehdä biisejä, koska mietit että ei saakeli, jos me tehdään nyt hitti, niin me joudutaan tekemään uudestaan tämmöinen kolmen vuoden rupeama.

Itsesuojelun opettelua

Maailmalla kiertäessä oppi myös suojelemaan itseään. Vieraat ihmiset lähestyivät jatkuvasti menestyviä muusikoita, jotka joutuivat opettelemaan sitä, kuinka lukea ihmisistä heidän oikeat aikeensa. 

Ebanks muistaa hyvin kerran Kreikassa sattuneen tapauksen, kun yhtye oli antamassa nimikirjoituksia eräässä tilaisuudessa. He saivat tuolloin ylleen Tommy Hilfigerin vaatteet. 

– Seuraavan kerran kun mentiin Kreikkaan, niin siellä oli isot mainostaulut, että "Bomfunk MC's ja Tommy Hilfiger".

– Se kun ei ole meistä enää kiinni, vaan kun se karkaa käsistä. Se on ilmiö, ja kaikki käyttää hyväkseen sitä. 

Intohimo musiikin tekemiseen ei kuitenkaan koskaan kadonnut, vaikka ajanjakso olikin Bomfunkin jäsenille erittäin raskas. He ovat edelleen todella onnellisia siitä, että Freestylerin kanssa kävi niinkuin kävi. Se, että kappale on vieläkin äärimmäisen suuri hitti, on Salovaaran mukaan todellinen unelmien täyttymys. Muut jäsenet komppaavat tuottajan kuvausta.

– Onhan se jos ajattelet, että sillä olen ostanut taloni, yhdellä biisillä, niin sehän on ihan sairasta. Kyllä kirjoitan mielelläni biisejä lisää, jos se on tuommoista! Mutta ei, jos salama osuu kaksi kertaa samaan paikkaan, niin sitten jutellaan ihmeistä. Ensimmäinenkin kerta oli jonkun asteen ihme, Ebanks miettii. 

Lappalaisen mukaan Freestyler oli syntyessään omanlaisensa kummajainen, joka ei ollut missään nimessä omalle ajalleen tyypillinen hittikappale. 

– Silloinkin kun sitä väännettiin, se oli outo biisi, millä ei ollut oikein mitään sellaista kategoriaa, mihin sen laittaisi. Siinä mielessä on vielä siistimpää, että se jaksaa kantaa kaikessa outoudessaan, Lappalainen pohtii. 

Erityisiä kohtaamisia

Uransa aikana Bomfunk MC's kiersi ympäri maailmaa mitä erilaisimmissa keikkapaikoissa ja eksoottisimmissa maissa. Erityisen hyvin miehet muistavatkin muun muassa erään suuren profiilin esiintymisen Abu Dhabissa, jolloin Ebanks sai vahingossa suututettua koko valtavan keikkayleisön. 

– Se keikka meni niin hyvin ja olin niin innoissani, että menin sanomaan siihen Freestylerin loppuun, että "kiitos kauheasti, se oli vitun uskomatonta". Ja siellä ei saa kiroilla, koska se on islamilainen maa, niin ne rupesi buuaamaan kaikki, Ebanks kertoo. 

– En ole koskaan kokenut semmoista, että lähdetään pois lavalta, ja kaikki buuaa. Mutta siinä hetkessä oppi. Ei vaan tajunnut sitä siinä, kun oli niin euforiassa, että olipas hyvä meininki. 

Erityisellä lämmöllä miehet muistelevat myös kaikkia tapaamiaan ihmisiä ja supertähtiä, keiden kohtaamista he eivät olisi koskaan osanneet edes kuvitella. 

– Sitten ne osoittautuukin ystävällisiksi semmoisiksi, että vau: tämä ihminen puhuu minulle vaikka hän ei tiedä kuka olen, ja on tosi mielenkiintoista tavata. Mel C:stä tykkäsin tosi paljon ja Anastaciahan oli meidän hyvä ystävä, Ebanks kertoo. 

Kerran Ebanks havahtui eräissä MTV Awardseissa tilanteeseen, jossa hän istui sohvalla huippumallien Claudia Schifferin ja Naomi Campbellin välissä odottaessaan vuoroaan lavalle. 

– Sekin oli sellainen tilanne, että terve, mä olen Reiska Kontulasta! Ebanks vitsailee. 

Kun Bomfunk MC's päätti uransa vuonna 2006, ratkaisu oli kaikille selkeä. Raskas keikkaelämä oli kuluttanut yhtyeen jäsenet, jotka halusivat tehdä elämässään jotain muuta, kuin kiertää maailmaa nähden ainoastaan hotelleja, lentokenttiä ja konserttisaleja. 

Vaikka menestys oli tarjonnut paljon, se oli myös ottanut suuren osuuden. Nyt miehillä on kuitenkin energiaa, intoa ja paloa tehdä musiikkiaan jälleen yhdessä. 

– Vaikka olisi tarjottu sopparia, en olisi ottanut. Se meni vähän väärään suuntaan, mutta nyt on taas hyvä hengittää. On ihan eri, ettei kukaan teini enää tuolla meidän perässä juokse, Ebanks summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja