Bomfunk MC's - electro housen suomalainen maailmanvalloittaja

B.O.W. eli Raymond Ebanks ja DJ Gismo alias Ismo Lappalainen perustivat Bomfunk MC s -bändin vuoden 1998 alussa. Eikä mennyt kuin pari viikkoa, kun heidän debyyttisinglensä Uprocking Beats nousi Finnish Dance Chartin ykköseksi.

B.O.W. syntyi Lontoossa, mutta varttui Suomessa. Hänen isänsä on jamaikalainen ja äiti suomalainen. B.O.W. on hip hopin Suomeen tuoneita uranuurtajia, ja hän on ollut mukana useissa underground hip hop -bändeissä. Studiomateriaalia B.O.W on tehnyt vuodesta 1994 alkaen, jonka jälkeen hän on ollut mukana lukuisissa eri levyprojekteissa, mm. Soup de Loopissa.

DJ Gismo on kotoisin Kokkolasta, mutta on asunut Turussa useita vuosia. Hän teki debyyttinsä 15-vuotiaana ja esitti tuolloin lähinnä housea ja teknoa. DJ Gismo on musiikin vannoutunut keräilijä. Mielessä hänellä ovat erityisesti soul, funk, groove ja hip hop 1960-90-luvuilta. DJ Gismon juuret ovat Turun klubipiireissä, ja hän on soittanut mm. Funky Kitchenissä ja Operassa.

Bomfunk MC s soittaa electro housea vanhan koulukunnan rap-kosketuksella ja antaa muiden ihmetellä. Ja hämmästelyä piisaa. Debyyttisingle Uprocking Beats julkaistiin myös useissa maissa ympäri Euroopan. Se nousi mm. Saksan virallisen singlelistan sijalle 77 ja soi Australiassa ja USA:ssa asti. Lisäksi Uprocking Beats -videota näytettiin usein MTV (Nordic)-, MTV (Central)- ja VIVA-musiikkikanavilla.

Tammikuun alussa 1999 julkaistiin sinkku B-Boys & Flygirls, joka nousi Suomessa suoraan klubilistan kärkeen ja top 10:een singlemyyntilistalla. Sinkku nousi myös Sony Musicin Euroopan-prioriteettilistalle, joten se julkaistiin ympäri Euroopan. B-Boys & Flygirls -video oli Jyrki Countdownin ykkösenä peräti 3 viikkoa. Video otettiin dance-rotaatioon Music Televisionin kaikilla Euroopan alueilla.

Tämä oli vasta maailmanvalloituksen alkua. Debyyttialbumi In Stereo (1999) meni suoraan Suomen virallisen listan ykköseksi ja pysyi kärjessä peräti 9 viikkoa. Tuplaplatinan myyntirajakin rikkoontui. In Stereo menestyi myös Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa, ja kesään 2000 mennessä albumin Euroopan-myynti saavutti 400 000 kappaleen rajan.

Bomfunk MC s -yhtyeen suosion räjäytti lopullisesti Freestyler-single (1999), joka syöksähti listakärkeen lukuisissa Euroopan maissa ja jopa Australiassa asti. Sinkku teki myös suomalaisen musiikin historiaa menemällä suoraan Britannian singlelistan kakkoseksi heti julkaisuviikollaan heinäkuun 2000 lopussa.

Kesällä 2000 Freestyler oli Euroopan myydyimpien singlejen listalla sijalla 3, ja sen myynti ylitti 1,5 miljoonan rajan. Useissa maissa Freestyler myi platinaa, Ruotsissa ja Tanskassa jopa triplaplatinaa.

Vuoden 1999 Emma-gaalassa Bomfunk MC s kahmi palkintoja kaksin käsin: paras debyyttialbumi, paras biisi, vuoden yhtyetulokas ja vuoden tuottaja. Suomi-poikia ei kuitenkaan kotona paljon nähdä, sillä kansainväliset kiireet ovat menestyksen myötä kasvaneet. Kesän 2000 keikkakalenterista löytyivät kotimaan ja muiden Pohjoismaiden lisäksi mm. Belgia, Saksa, Itävalta ja Englanti.

Sähköisestä lavasäteilystä kiitetty bändi kiertää break dance -ryhmän ja livesoittajien kanssa myös promoesiintymisissä ympäri maailmaa, eikä ujostele edes USA:n ja Japanin jättimäisiä viihdemarkkinoita.

Bomfunk MC s tekee levyjä minkä muilta kiireiltään ehtii. Vuonna 2000 julkaistiin sinkku Other Emcee s ja Y2K Mix -versio sinkusta B-Boys & Flygirls.

Lue myös:

    Uusimmat